Motar-cvijet u kamenu

Apr 28, 2014 od     4 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Šetnjom uz more mnogo smo puta ugledali malene zelene grmove u kasnijoj fazi sa žutim cvjetovima, koji hrabro prkose jugu i buri. To je motar.
Samonikla biljka koja raste iz pukotina stijena uz more ali dovoljno udaljena od plime.
Svima nam je na dohvat jer živimo uz obalu pa možemo probati ovu neobičnu biljku.
Listići motara su mesnati i čvrsti, a imaju aromatičan i slan okus.
Koristi se u prehrani i spada u delicije.
Motar se bere kao i šparoga, grančice koje se same odlome.
Vrijeme branja je prije cvjetanja, od kraja travnja do kraja lipnja.
Konzumira se na puno načina : fritaja, rižot, juha, lešo, sok, itd., a može se blanširati i zamrznuti.
Za zimu se sprema i kiseljenjem ili u obliku kreme koja se koristi kao dodatak jelima ili kao namaz.
„Krivac“ za pisanje o motaru je moja prijateljica Emina, koja je šetala Biviom, nabrala motar i spremila ga za zimu kao namaz što možete vidjeti na fotografiji.

mini-Motar-cvijet u kamenu
Zorica Mladenić KSO Belveder-Kozala

 

4 Komentara + Dodajte komentar

  • Nadam se da cu vidjeti i uslikati motar sutra kod Delnica. Samo to glupo vrijeme….

  • I opet sam naučila nešto novo! Bravo!

  • Hvala Vam na ideji i načinu pripreme .

  • Da,…Enza, ovaj rezept ja nisam cula….!

    Hvala ljepo

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.