Pristupačnost

Jedan od ciljeva izrade ovih mrežnih stranica bio je omogućiti pristupačnost stranica osobama koje imaju poteškoća s vidom (daltonizam, slabovidnost, sljepoća) i motorikom pokreta (djelomičan ili potpun gubitak ruku, mišićna slabost, nevoljni pokreti, tremor, gubitak fine motoričke kontrole pokreta).

Promjena veličine teksta

Omogućena je jednostavna promjena veličine teksta preko uobičajenih kontrola u internet preglednicima i preko alatne trake na desnoj strani svake stranice.

Veličina teksta: + Povećaj | + Smanji

Stilski predlošci – Cascading Style Sheets (CSS)

CSS tehnologija implementirana je na način koji omogućuje korisnicima da sebi prilagode boje i stilove te da pritom mogu bez poteškoća pročitati sav sadržaj stranica.

Boja: Obična | Kontrast

Olakšano kretanje po stranicama – kratice

tipkovnica

Osobe s poteškoćama vezanim za motoriku pokreta koriste tipkovnicu za pregledavanje mrežnih stranica. Stoga smo implementirali specijalne kratice za brže izvršavanje uobičajenih radnji pomoću tipkovnice.

Na mrežnim stranicama su omogućene slijedeće tipkovničke kratice:

  • ALT + N : početna stranica
  • ALT + M : Matica umirovljenika Rijeke
  • ALT + K : Klubovi RI 65+
  • ALT + T : Teme 65+
  • ALT + F : Fotogalerija
  • ALT + I : Impressum

Da biste upotrijebili tipkovničke kratice, stisnite tipke ALT i SHIFT u kombinaciji s odgovarajućim slovom. Važno: tipkovničke kratice trenutačno ne podržavaju svi preglednici. U Internet Exploreru ćete možda trebati stisnuti tipku enter nakon što ste upotrijebili kraticu. U Mozilla Firefox, Netscape 6+ i Opera 7+ preglednicima kratica će se automatski aktivirati bez potrebe za stiskanjem tipke enter.

Tekstualni ekvivalent za slike i grafičke prikaze

Odgovarajuća tekstualna zamjena dostupna je za grafičke elemente koji prenose određeni sadržaj koji nije prisutan drugdje na stranicama u tekstualnom obliku.

Elementi zaglavlja

Za prikaz strukture stranice korišteni su HTML elementi zaglavlja uz podršku tehnologija koje omogućuju navigaciju od zaglavlja do zaglavlja.

W3C standardi

Ispravan XHTML/CSS/RSS kod prema W3C standardima.

Skip to content