Ostati zdrav

Šetnice planinarske sekcije

Kao članovi Matice umirovljenika grada Rijeke imate pogodnost učlanjivanja u Planinarsko društvo Transverzala, uz popust,  za 50 kuna godišnje. Učlaniti se možete i u sjedištu Matice. S iskaznicom ovoga planinarskog društva osigurani ste u slučaju nesreće na planinarskim šetnicama. Dobivate 50% popusta na cijenu noćenja u planinarskim domovima u Hrvatskoj, Sloveniji i dijelu BiH, popuste od 10% u trgovinama planinarske opreme Iglu, Vrhunac i Planika te 20% u trgovinama Intersporta. Za kupnju u Intersportu morate se ubilježiti kao korisnici plave kartice PD Transverzalac kod predsjednika Društva Miće Pantoša na tel. 091/5731475.

Šetnje se održavaju svake subote ujutro. Voditelj je licencirani vodič Hrvatskoga planinarskog saveza. Autobusom se dođe do određene destinacije i šeće 8 do 12 kilometara šetnicama prilagođenim osobama starije životne dobi. Obično u šetnjama sudjeluje 20 do 30 umirovljenika, koji su uglavnom prezadovoljni što mogu u dobrom društvu i na svježem zraku provoditi vrijeme. Mnogi osjećaju poboljšanje općeg zdravlja.

Izleti

Jednom u mjesecu (osim zimi) organiziraju se izleti, koji su više od toga, jer osim puta podrazumijevaju i ručak, a često i malu plesnu zabavu.

Katkad je naglasak izleta na znamenitostima u urbanim središtima (Sabor u Zagrebu, Arena u Puli i sl.), katkad se odlučujemo za seoske sajmove i domaćinstva (jesenski sajam u Lici, seoska gospodarstva u Istri) ili za prirodne ljepote Hrvatske (Rastoke, slapovi Krke). Matica u ciljnim odredištima osigurava stručno vodstvo osposobljenih vodiča koji uvijek daju odgovore na mnogobrojna pitanja naših članova.

Izlet se najavljuje prve nedjelje u mjesecu na Radio Rijeci, u našoj radijskoj emisiji Zlatne godine. Cijene izleta uvijek su prilagođene umirovljenicima. Prijave i uplate primaju se na šalteru Matice od 8 do 11 sati svakim radnim danom. Budući da su izleti jako omiljeni, poželjno je da nakon objave odredišta za tekući mjesec, požurite s prijavom kako biste osigurali svoje mjesto.

Plivanje na bazenu na Kantridi

Ovaj program blagotvoran je za zdravlje umirovljenika. Naši članovi rado odlaze na bazen na Kantridu, posebno u zimskim mjesecima.

Uz predočenje članske iskaznice Matice možete besplatno koristiti bazen na Kantridi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 12.30 do 15.30. Dovoljno je javiti se na pult pri ulasku na bazen i djelatnici će vas pustiti u svlačionice do vašeg ormarića gdje ćete se moći pripremiti za plivanje.

Liga u boćanju, pikadu i kartanju
Matica je pokrenula odigravanje liga u četiri rekreativne aktivnosti. U ligi se natječu klubovi Matice. Članovi Matice imaju priliku prijaviti se u svom klubu i predstavljati ga na natjecanju protiv drugih klubova.

Pikado ekipe čine samo ženske članice i natječu se petkom u Kružnoj 5, u sjedištu Matice. Boćanje i kartanje čine mješovite ekipe. Boćari i boćarice odigravaju svoje utakmice u Boćarskom domu na Podvežici četvrtkom, a kartaši i kartašice se natječu srijedom, svaki puta u drugom klubu.

Mjerenje tlaka i šećera u krvi
Ovaj program provode patronažne sestre Doma zdravlja. Kao članovi Matice možete u svom klubu besplatno izmjeriti šećer u krvi i krvni tlak te dobiti korisne savjete o prehrani i raznim oblicima prevencije bolesti.

Često se umirovljenici raspituju o raznim zdravstvenim problemima i izazovima s kojima se suočavaju u trećoj životnoj dobi i zajednički pokušavaju doći do odgovora kako unaprijediti zdravlje.

Masaža
Na masažu aromatičnim uljima, po cijeni od 60 kuna za pola sata, možete doći u svoj klub. Uslugu masaže pruža viši fizioterapeut Goran Smirčić . Prema potrebi, dobit ćete savjet u vezi s uporabom eteričnih ulja ili drugih preparata koji mogu pridonijeti vašem zdravlju. Masaže se odvijaju po sljedećem rasporedu:

  • Utorak, Belveder od 8,00 sati, svaki drugi tjedan Krimeja od 15,00 sati.
  • Srijeda, Srdoči od 8,00 sati.
  • Četvrtak, Trsat od 9,00 sati, svaki drugi tjedan Drenova od 15,00 sati.
  • Petak, Centar od 8,00 do 14,00 sati i Turnić od 15,00 sati.
  • Subota, Zamet od 8,00 sati.

Predavanja o zdravlju
Stručna predavanja organiziramo u suradnji s partnerima poput Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Odsjekom za psihologiju Filozofskog fakulteta, Hrvatskog autokluba, MUP-a i dr.

Svakog mjeseca organiziramo nekoliko predavanja koja se održavaju u prostorijama nekog od naših klubova. U proteklom razdoblju govorili smo o ponašanju starijih osoba u prometu, promicali nordijsko hodanje, govorili o mentalnom zdravlju starijih osoba i sl.

Tijekom predavanja članovi Matice mogu aktivno sudjelovati postavljajući pitanja stručnim osobama. Tako stječu važna znanja iz područja prevencije zdravlja, rekreacije, suočavanja s tipičnim bolestima i dr.

 

Skip to content