Radio Rijeka, 6.10.2024.

Oct 4, 2024 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno

Zlatne godine, 6. listopada 2024., Željana Talijan, Klub Srdoči

 

RAD KLUBOVA

Aktivnosti u klubu Srdoči nastavljaju se u vremenu od 16 do 2o sati. Prijavite se za radionice decoupagea, slikarstva i quilling tehnike. U toplom ambijentu možete provesti vrijeme u druženju i društvenim igrama. U četvrtak 10. listopada pomislite na svoje zdravlje i dođite izmjeriti tlak i šećer u krvi.

Težište aktivnosti u tjednu iza nas je obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba koji je 1. listopada. Svi klubovi su organizirati događanja koja su ukazala na specifičan položaj osoba starije životne dobi i njihove potrebe te kako društvena zajednica odgovara na to. 

Taj dan u Kružnoj ulici održano je okupljanje umirovljenika na kojem smo, uz uobičajeno prezentiranje svih aktivnosti Matice, podsjetili mjerodavne da skoro trećina stanovništva grada čine osobe starije životne dobi. Velika većina njih, preko 60%, je nižih primanja te je oslonjena na povremenu pomoć države i lokalne zajednice. Situaciju sve gorom čini stalno zaostajanje mirovina za plaćama i porastom cijena roba i usluga. Matica umirovljenika Grada Rijeke jako dobro surađuje sa Gradom jer je velika većina naših programa financirana od strane Grada s kojom smo partner i ravnopravan igrač. Napomenuto je da na državnoj razini izgleda da su umirovljenici igračke i predmet stalnih neispunjenih obećanja. Potporu su nam dali i gradonačelnik Marko Filipović, zamjenica gradonačelnika gđa. Sandra Krpan i pročelnica U reda za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života gđa Karla Mušković kojima zahvaljujemo na posjeti. Svi mediji koje smo pozvali korektno su prenijeli naše zahtjeve te se nadamo da će isti doprijeti do mjerodavnih.

U klubu Krimeja, Kumičićeva 50/1, održan je prigodni program u kojem su sudjelovali Mješoviti pjevački zbor Matice, pjesnikinja gospođa Marija Šenk, gospođa Meri Maržić, gospodin Ivan Gračanin i glazbenik Vlado Mikler.

 

MENTALNO ZDRAVLJE U ODRASLOJ DOBI

U sklopu Festivala mentalnog zdravlja – Mentalfest te projekta „Rijeka – Zdravi grad“ 8. listopada s početkom u 17 sati, u prostoru Gradske knjižnice Rijeka, održat će se niz predavanja iz područja mentalnog zdravlja „Izazovi mentalnog zdravlja u odrasloj dobi“. Priznate stručnjakinje približit će nam sljedeće teme:

„Jesen života: mentalno zdravlje žena u menopauzi“ (Barbara Vlaše Roman) “Kako stručnjaci za mentalno zdravlje brinu o vlastitom mentalnom zdravlju?“ (Ines Jakovčić), „Kako ostati mentalno svjež u starije životno doba“ (Nevenka Vlah i Helena Glibotić Kresina).

 

RUŽIČASTI LUKOBRAN

U mjesecu borbe protiv raka dojke Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ obilježit će javnozdravstvenom akcijom “Ružičasti lukobran – hodajmo protiv raka dojke”. Pozvani smo na šetnju 10. listopada ispred Riječkog lukobrana od 12:00 do 14:00 sati. U znak podrške odjenimo ružičasto.

ŠAHOVSKI TURNIR „IVAN FARKAŠ“

Tradicionalni, 19. memorijalni šahovski turnir „Ivan Farkaš“ završen je proglašenjem pobjednika i podjelom nagrada na zadovoljstvo organizatora i sudionika..

IZLOŽBE

U galeriji Juraj Klović od 1.-15. listopada održava se izložba skulptura, gdina. Emila Mandarića. To je još jedna od potvrda njegove ljudske i umjetničke vrijednosti. Izložene su skulpture u kojima autor eksperimentira i istražuje tehniku kaširanog papira.

U Muzeju grada Rijeke, u Kockici, otvorena je izložba koja ima u fokusu arhitekturu. Ovaj put je riječ o izložbi ostvarenja i projekata velike europske kompanije ATP arhitekti inženjeri koje djeluje diljem srednje, istočne i jugoistočne Europe, pod nazivom „Arhitektura od Rijeke do Beča“. Izložba je otvorena do 2. studenog 2024.

STRANI JEZICI

Prijave za tečajeve stranih jezika su završen. Godine.e. Nastava i uplate započinju od ponedjeljka 7. listopada. Termini po grupama i jezicima će biti izvješeni na oglasnoj ploči i na našoj web stranici. I dalje pozivamo zainteresirane za upis na tečaj esperanta.

HNK

Članovi Matice umirovljenika, mogu uz predočenje važeće članske iskaznice ostvariti popust od 40%, 10. listopada u 19,30  na izvedbu „Operni vremeplov 2“. Na programu su arije, dueti i scene iz opera.

  1. listopada u 19,30 „Dugo putovanje u noć“-gostovanje Gradskog kazališta Pula.

 

CENTAR GERVAIS

U Centru Gervais u Opatiji, u srijedu, 30. listopada u 20,00 sati održava se predstava „Kad udari južina“. Mnoge istine koje želimo i ne želimo izreći isplivat će na površinu i dovesti jedno veliko prijateljstvo na kušnju! Petra Kraljev i Jagoda Kumrić u ulogama u kakvima ih još niste imali priliku vidjeti!  Karte po cijeni od 12,00 eura možete kupiti na šalteru Matice.

REKREACIJA

U utorak 8. listopada u 9:30 sati nalazimo se platou ispred Motela Sv. Lucija. Idemo do Lučice u Kostreni i nazad. Autobus broj 10 iz Rijeke polazi u 9:15. Hodači koji su sudjelovali na festivalu nordijskog hodanja u Jelsi sretno su se vratili puni utisaka o prekrasnom putovanju. Ovo nam daje poticaj za nastavkom organiziranja sličnih susreta.

Planinari PD Transverzalac u subotu 12. listopada polaze s Podvežice (zadnja stanica linije broj 6) u 9:30 i idu prema Sv. Kuzmu. Povratak je po dogovoru u popodnevnim satima. Staza je zahtjevnija.

Vježbe pod stručnim vodstvom u Sportskom centru 3.maj (prevencija padova i kuglana) nastavljaju se ponedjeljkom i četvrtkom. Novost je da smo dobili još jedan termin i to četvrtkom. Od 10 (vježbe na tatamiju), a u 11 sati (kuglana). Sportska oprema je obavezna.

Bazeni Kantrida, Fitnes studio S, kao i vježbe joge na Pećinama i Zametu su u uobičajenim terminima. Aqua aerobic je ponovo započeo srijedom u terminu od 14 do 15 sati.

IZLETI

Klub Krimeja organizira izlet „Upoznajmo Međimurje-Čakovec“ dana 26. listopada. Informacije i uplate u klubu Krimeja i na tel. 051 422 374 i 099 489 6271 .

Veliku ponudu jednodnevnih i višednevnih agencijskih izleta možete vidjeti u Kružnoj ili na našoj mrežnoj stranici. Od jednodnevnih izdvajamo Miramare, Martinje u Ljubljani, Postojnska jama, Muggia, Venecija. Višednevni su Zlatna Slavonija 3 dana, Budva i Dubrovnik 4 dana. 

Pratite našu mrežnu stranicu penzići.rijeka.hr ili facebook profil, nazovite ili osobno dođite. Trudit ćemo se objavljivati korisne i zanimljive informacije s pregledom događanja u Matici i gradu Rijeci.

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content