Hospicij

Apr 16, 2013 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Zdravlje i rekreacija

Tijekom siječnja otvoren je u Rijeci Hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“, prva ustanova za palijativnu skrb u Primorsko-goranskoj županiji. Osnivač Hospicija „Marija Krucifiksa Kozulić“ je Caritas Riječke nadbiskupije, a suosnivači su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Hospicij je  smješten  na Belvederu, u Tizianovoj 15, u prostoru nekadašnje Teologije u Rijeci.

Što je to hospicij?

Hospicij  (latinski naziv za svratište, konačište) je građevina ili sklop građevina koje se nalaze uz samostan. Pojam je nastao u srednjem vijeku, a značenje mu se proširilo diljem Europe. Kasnije je dobio i značenje mjesta, ustanove u kojoj se provodi palijativna medicina.

hospicij blagoslov

Riječki Hospicij će osiguravati svu potrebnu stacionarnu palijativnu skrb za 14 najtežih bolesnike koje će primati na temelju određenih socijalnih i zdravstvenih kriterija, i njegovim se otvaranjem rješava do sada često dramatično pitanje skrbi za bolesnike u terminalnoj fazi bolesti.

Protežući se na dvije taže, na 1.200 metara kvadratnih, ustanova je opremljena svom potrebnom medicinskom i nemedicinskom opremom. U Hospiciju će raditi 20 stručnih osoba, najviše medicinskih sestara. Ravnateljica je sestra Danijela Orbanić, a glavna medicinska sestra Larisa Miletić. Ovaj Hospicij je na najbolji mogući način ujedinio želju svih njegovih osnivča i mnogih ustanova i pojedinaca da se pomogne bolesnicima i njihovoj rodbini u humanizaciji smrti u našem društvu.

hospicij osoblje

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content