Kamilica

May 29, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Nonina kuhinja

Svi poznajemo nježan cvijetak, na prvi pogled sramežljivo-skroman. Po svojoj učinkovitosti velika je ljekovita biljka.

Radi se o kamilici. Ime je dobila po grčkim riječima “chamos” (zemlja) i “milos” (jabuka), jer njen miris podsjeća na miris jabuke. Znamo da kamilica smiruje probavu i pomaže kod zacjeljivanja rana. Šalica kamilice prije spavanja omogućit će vam mirniji i dublji san. A jeste li ikada probali juhu od kamilice. Moja baka nije bila doktor, ali je znala što je dobro i zdravo.

009

Podijelit ću s vama njezin recept:

Juha od kamilice
Sastojci: 1 šaka cvjetova kamilice (danas: 6 vrećica čaja od kamilice)
3 čaše vode
1 cvjetača narezana na komade
pola isjeckanog luka
2 lista celera
1 žlica ulja
sol i papar

Priprema: Vodu zakuhamo, dodamo vrećice čaja koje izvadimo nakon 5 minuta. Dodamo cvjetaču i pustimo da vrije 15 minuta da omekša, te je izvadimo. Na ulju popržimo luk i dodamo celer. U mikser stavimo cvjetaču, sol, papar, luk i celer, te jednu čašu kamilične tekućine. Miksati dok se ne dobije gusta juha. Ako želite manje gustu juhu, dodajte još tekućine.

008

Probajte i dobar tek!

Enza Vaccaro, KSO Belveder-Kozala

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.


Rispekt
Skip to content