Minuli kinematografi

Apr 22, 2013 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Rijeka, kao grad i više od stotinu tisuća žitelja je u svom kulturnom miljeu bila orijentirana, osim na kazalište, i na pomične sličice kinomatograf. To se isto odnosilo i na filmove koji su se davali u crno-bijeloj tehnici, a kasnije i u bojama, pa je jedan od prvih filmova u boji bio film “Crveni gusar” i prikazivao se u tadašnjem kinu “Partizan” (kasnije Teatro Fenice).

DSCN0141

Bilo je tu kino dvorana koje su slovile kao stalni kinematografi s tri predstave dnevno, a neki su davali i matineje. Najznačajnija kina u Rijeci poslije drugog svjetskog rata su bila: kino Partizan, Beograd, Jadran, Garibaldi, Viševica, dok je na Sušaku bilo kino Neboder i kino Jadran.

Pored tih kina u centru grada davale su se projekcije u bivšem domu JNA (današnja Filodramatika). Na samoj periferiji grada, na posljednjoj autotrolej postaji Zameta je bilo kino “Zamet”.

Od navedenih kinematografa danas jedino egzistira  ART kino “Croatia”, odnosno nekadašnje kino “Beograd”. Između dva svjetska rata na Sušaku u ulici Račkoga, bilo je kino “Luksor”, a kasnije je dobilo naziv “Tuhobić”.

DSCN0137

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content