Trsatska glazba

Apr 22, 2013 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Povijest jedne od najdugovječnijih kulturnih institucija na Kvarneru počela je daleke 1906. godine u Domu Hrvatske čitaonice na Trsatu. Tada su stanovnici Trsata, Sušaka i Vežice, predvođeni tadašnjim župnikom crkve Sv. Jurja Andrijom Račkim, osnovali Limenu glazbu Trsat.

Trsatska Glazba2

Oglas je objavljen u Novom listu 1906. godine: Za osnutak Glazbe na Trsatu sazvan je prvi obći sastanak za sutra (dne.24.o.mj.) u 4 sata popodne u dvorani Hrvatske čitaonice na Trsatu, kamo su ovim putem najuljudnije pozvani svi prijatelji glazbe.

Prvi učitelj i kapelnik trsatske glazbe bio je Anton Magdić, koji je tada bio narednik Jelačićeve vojne glazbe. U glazbu se tada prijavilo oko 40 mladića koji su već 18. studenog iste godine održali prvi koncert ispred Narodne čitaonice.

Slijedeći je nastup bio već 25.studenog, kada je glazba započela mimohodom pred zgradom Trsatske čitaonice, a nastavila ulicama Trsata, praćena mnogobrojnim građanstvom, a svirale su se domoljubne koračnice. Na prvim nastupima sviralo je 30 glazbenika.

Zahvaljujući pomoći dobrotvora Trsatska glazba je već tada 1907. god. dobila plave uniforme.

Trsatska Glazba4

U skladu sa očekivanjima osnivača i stanovništva, glazba Trsat svirala je na svim gradskim svečanostima, o crkvenim blagdanima, na svim domoljubnim manifestacijama,priredbama,prigodom gostovanja pjevačkih društava iz drugih gradova, na brojnim koncertima i zabavama.

Glazba je priređivala i svoje samostalne koncerte, na Trsatskom trgu, u Trsatskoj čitaonici, ispred dvorane hotela Kontinetal, hotela Sušak, na Gimnazijskom trgu na Sušaku, a djelovala je i u mnogim mjestima Hrvatskog primorja i Gorskog Kotara, nailazeći svugdje na dobrodošlicu i priznanje.

Svojim neprekidnim stoljetnim djelovanjem trsatski glazbenici postali su jedan od simbola Rijeke koji predstavlja Grad prilikom gotovo svih značajnih kulturnih, sportskih i gospodarskih manifestacija, zbog čega orkestar od 1998. godine nosi ime Gradska glazba Trsat.

Trsatska Glazba 041

Orkestar, čije odore ponosno nosi 57 članova, godišnje održi 15-ak velikih koncerata te još 60-ak nastupa na raznim gradskim događanjima, a često gostuje i izvan granica Hrvatske. Svake godine upravo trsatski glazbenici predvode karnevalsku povorku, a zvuk njihovih instrumenata ponovno, kao i uvjek na Praznik rada, 1. svibnja u rano jutro će probuditi cijeli Trsat.

Posebna vrijednost Gradske glazbe je škola u kojoj se odgajaju nove generacije glazbenika, a trenutno je pohađa 20-ak đaka.

Trsatska Glazba 042

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content