Zagorski bregi

Oct 17, 2017 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Izleti i putovanja, Osobni dojmovi

Opisat ću vam moj izlet u Zagorje.

Nakon ugodne vožnje autoputom da Krapine te potom vožnje lokalnim zagorskim cestama uživajući u zagorskim bregima  i drveću čije lišće polako oblači zlatno žute boje dolazim u mjesto Desnić gdje se nalazi dvorac Veliki Tabor. Riječ je o lijepo restauriranom dvorcu najviše nulte kategorije. Dvorac je izgrađen sredinom 15-tog. stoljeća od grofa Fridrika Celjskog uz kojega se veže legenda o tragičnoj ljubavi sa Veronikom Desnićkoj. Zanimljivost dvorca je da je dvorac jedan od rijetkih dvoraca iz tog doba koji je imao kanalizaciju. Dvorac je početkom 16.-tog. stoljeća pripao obitelji Rattkay u čijem posjedu je bio do kraja 18-tog. stoljeća.

Nakon Desnića uslijedio je povratak u Krapinu te razgled malog muzeja starih vozila Presečki gdje navedena obitelj izlaže stare automobile i motore koje sami restauriraju i koji su u voznom stanju.

Potom je slijedio razgled muzeja neandertalaca u kojem muzeju nije dozvoljeno slikanje tako da se može slikati samo špilja gdje su pronađeni njihovi ostatci.

I na kraju izleta razgled rodne kuće Ljudevita Gaja.

Nadam se da sam nekome dao ideju za lijepi izlet uz napomenu da se u brojnim ugostiteljskim objektima kompletni pristojni ručak može dobiti za 50,00 kn.

Silvio Skok, Klub Zamet

1 Komentar + Dodajte komentar

  • slazem se sa Skok S. bila i ja prlijepi izlet a vreme nas je posluzilo

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content