Zlatne godine, 29.9.2024.

Sep 30, 2024 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno

RADIO RIJEKA, 29. rujna 2024., Dinka Blažić, tajnica Matice

RAD KLUBOVA

Svi klubovi započeli su radom sa svim uobičajenim aktivnostima koje možete provjeriti na našoj web stranici ili direktno u klubovima. Težište aktivnosti u tjednu pred nama je obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba koji je 1. listopada. Svi klubovi će organizirati događanja koja će ukazali na specifičan položaj osoba starije životne dobi i njihove potrebe te kako društvena zajednica odgovara na to.  

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna skupština UN davne 1990. kako bi se senzibilizirala društvo i pojedince na specifične potrebe pripadnika treće životne dobi. Na taj dan, u utorak 1. listopada, u 10 sati održat će se, u Kružnoj ulici, okupljanje umirovljenika grada Rijeke na kojem ćemo podsjetiti sve mjerodavne da skoro trećina stanovništva grada čine osobe starije životne dobi. Velika većina njih, preko 60%, je nižih primanja te je oslonjena na povremenu pomoć države i lokalne zajednice. Situaciju sve gorom čini stalno zaostajanje mirovina za plaćama i porastom cijena roba i usluga. Matica umirovljenika Grada Rijeke jako dobro surađuje sa Gradom jer je velika većina naših programa financirana od strane Grada s kojom smo partner i ravnopravan igrač. Međutim, na državnoj razini izgleda da su umirovljenici igračke i predmet stalnih neispunjenih obećanja. Stoga pozivamo sve koji mogu neka dođu i daju gromoglasno NE ovakvom tretiranju umirovljeničke populacije. Nakon kratkog druženja idemo preko Korza do Molo Longa pod motom Tražimo veće mirovine.

U klubu Krimeja, Kumičićeva 50/1, obilježavanje će proteći u programu koji započinje u 17,00 sati u kojem sudjeluje Mješoviti pjevački zbor Matice, pjesnikinja gospođa Marija Šenk i glazbenik Vlado Mikler.

ŠAHOVSKI TURNIR „IVAN FARKAŠ“

Tradicionalni, 19. memorijalni šahovski turnir „Ivan Farkaš“  započinje 1. listopada od 18 sati u Šahovskom klubu Rijeka, a pod pokroviteljstvom Grada Rijeke,  gradonačelnika Marka Filipovića i KD „Kozala“. Na turniru mogu sudjelovati svi umirovljenici do rejtinga 2100. Ovaj turnir poznat je po nagradama za sve sudionike a posebno vrijednim za pobjednike. Prijaviti se možete u Kružnoj ili u šahovskom klubu i na dan početka turnira.

SUBVENCIONIRANA PREHRANA

Članovi Matice umirovljenika Grada Rijeke mogu, osim u objektu Crvenog križa,  objedovati u objektima  Studentskog centra Rijeka. Restorani u kojima mogu ručati su Kampus na Trsatu, restoran Index u centru i restoran Studentskog doma I.G.Kovačić na Podmurvicama. Svakodnevno su na izboru tri ponuđena menija od čega je jedan vegetarijanski. Ne treba se najavljivati unaprijed, a objedovati možete u vremenu od 11 do 19 sati. Bonove za prehranu možete podignuti do 4. listopada. Dodatne informacije možete dobiti u Kružnoj.

MJERENJE TLAKA I ŠEĆERA U KRVI

Izmjeriti tlak i šećer u krvi možete 2. listopada od 9 do 11 sati u Kružnoj ili od 8:30 do 10:30 u klubu Krimeja.

HNK

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca započinje godišnju pretplatu za sezonu 2024./25. godinu. Podsjećamo da umirovljenici na pretplatne karte ostvaruju popust od 20%, a na karte u slobodnoj prodaji 40%.

STRANI JEZICI

Upisi za tečaj engleskog i talijanskog jezika, otvoreni su zaključno sa 4.listopada. Kroz jednu novu suradnju sa Esperanto društvom Rijeka upisujemo i jednu grupu polaznika tog međunarodno priznatog jezika.

Zbog uobičajeno velikog interesa molimo umirovljene profesore stranih jezika koji imaju volje i vremena za volonterski angažman da nam se jave kako bi dogovorili suradnju.

REKREACIJA

U utorak 1. listopada u 10 sati pozivamo sve nordijce da se priključe okupljanju u Kružnoj povodom Međunarodnog dana starijih osoba, na kojem ćemo ukazati na težak položaj umirovljenika. Okupljanje je u Kružnoj od kud preko Korza idemo do Molo Longa.

PD Transverzalac 5. listopada odlazi u Vrbovsko na obilazak kanjona Kamačnik. Polazak je u 7:35 sa željezničkog kolodvora a povratak u 16:27. Staza nije zahtjevna.

Od ponedjeljka 30. rujna ponovo započinjemo s besplatnim vježbanjem i rekreacijom pod stručnim vodstvom u Sportskom centru 3.maj (prevencija padova i kuglana) Novost je da smo dobili još jedan termin i to četvrtkom. Od 10 (vježbe na tatamiju), a u 11 sati (kuglana). Sportska oprema je obavezna.

Vježbe u klubu Krimeja započinju 3. listopada, četvrtak, i to u dvije grupe u 17 i 18 sati.  

Bazeni Kantrida, Fitnes studio S, kao i vježbe joge na Pećinama i Zametu su u uobičajenim terminima. Aqua aerobic je ponovo započeo srijedom u terminu od 14 do 15 sati.

IZLETI

Klub “Sv. Nikola-Turnić” organizira izlet u Pulu i Vodnjan u srijedu, 16. listopada . Sve informacije na telefon Kluba 051 568 943 u radno vrijeme Kluba ili na mobitel 099 489 6264.

Klub Krimeja organizira izlet „Upoznajmo Međimurje-Čakovec“ dana 26. listopada. Informacije i uplate u klubu Krimeja i na tel. 051 422 374 i 099 489 6271 .

Veliku ponudu jednodnevnih i višednevnih agencijskih izleta možete vidjeti u Kružnoj ili na našoj mrežnoj stranici. Od jednodnevnih izdvajamo Miramare, Martinje u Ljubljani, Postojnska jama, Muggia, Venecija. Višednevni su Zlatna Slavonija 3 dana, Budva i Dubrovnik 4 dana. 

Pratite našu mrežnu stranicu penzići.rijeka.hr ili facebook profil, nazovite ili osobno dođite. Trudit ćemo se objavljivati korisne i zanimljive informacije s pregledom događanja u Matici i gradu Rijeci.

 

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content