Sezona šparoga – zašto ih treba jesti?
Ovo izvrsno povrće prepuno je korisnih vitamina i minerala, lako se sprema uz razna jela, a poznate su i kao afrodizijak. Šparoge su povrće karakterističnog okusa i mirisa čija sezona traje upravo sada – od ožujka pa sve do lipnja.
Šparoge su još od davnih dana poznate kao vrlo zdrave i ljekovite. Dolaze s Orijenta, a najstariji zapisi o njihovom uzgoju potječu još iz starog Egipta.
Šparoge imaju ljekoviti učinak, nisku energetsku vrijednost i sadrže puno vlakana. Osim toga, bogate su vitaminima A, C, E i cijelom skupinom vitamina B. Šparoge sadrže i druge mineralne tvari koje pozitivno utječu na ljudski organizam – kalij, kalcij, natrij, fosfor, željezo i mnoge druge.
Uvijek ih je najbolje konzumirati isti dan kad su kupljene. Ako ih ipak ne želite odmah pripremiti, čuvajte ih u dijelu hladnjaka u kojem i inače čuvate samo povrće.
Važno ih je nakon čišćenja dobro oprati u tekućoj vodi. Mogu se skuhati i pojesti tople, kao i hladne uz neku salatu ili hladni umak. Osim toga, izvrsne su i kao dodatak juhama, prilog jelima s mesom ili ribom, te kao nadjev pitama i palačinkama. Šparoge odlično idu i uz jaja!
Nije naodmet spomenuti da su šparoge i poznati afrodizijak. Još se u 16. stoljeću prepoznala takva njihova moć, a u srednjovjekovnoj se Francuskoj njihovo posluživanje smatralo kao poziv na uživanje u ljubavi. Dakle, trk na tržnicu i uživajte u svim blagodatima šparoga!
Nema komentara. Budi prvi!
Ostavite Vaš komentar!
Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.