Centralni gradski park

Apr 25, 2013 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

U centralnoj gradskoj jezgri na uzvisini od hotela „Bonavie“ pa do glasovite Guvernerove palače nalazi se centralni gradski park Vladimir Nazor. Njegova se lokacija proteže uzduž riječke avenije Žrtava Fašizma i završava negdje na domak proplanka tri livade, odnosno zaravni iznad kanjona Riječine. Poslije Drugog svjetskog rata park je u više navrata temeljito obnovljen, održavan i svojim sadržajem bio jedan od važnih punktova Riječana.

DSCN0149

Prometnica koja vodi direktno prema Kozali omeđila je dio gdje se nalazi objekt zoološki vrt. Tu su se nalazile životinje u kavezima od popularnih majmuna, ličkog vuka samotnjaka, lisica i ostalih sitnih glodavaca. U zatvorenom prostoru građevine nalazio se akvarij sa raznim egzotičnim životinjama –  kornjače, gmazovi, zmije, udavi, a od ptica su bile najpoznatije papige.

DSCN0146

Nasuprot zatvorenog nalazio se otvoreni dio zoološkog vrta ograđen žicom. Tu su  obitavale srne. Nasuprot srnilišta nalazio se stjenoviti brlog sa medvjedima. Na gornjem platou nalazilo se malo jezero sa staništem labudova. Centralni dio parka imao je paviljon za održavanje izložba, a uzduž glavne staze bili su postavljeni kameni, mramorni kipovi od kojeg su najpoznatiji dva lava.

Danas park nije kao nekad, nema sadržaja koji su ga nekad krasili.  Danas je šetnica i zelena oaza.

DSCN0148

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Lijep opis parka Vladimira Nazora. Vrlo dobro se sjećam svih njegovih sadržaja. Živjela sam u centru grada pa smo često iz škole odlazili u park. Uvijek je bilo ljudi koji su došli u Zoološki vrt, a često su dolazile i skupine đaka razgledavati, pogotovo zatvoreni dio koji je bio pun vrlo zanimljivih eksponata. Posebno mi je ostalo u sjećanju jezerce sa labudovima. Kad sam vidjela labudove u luci sjetila sam se onih iz parka mog djetinjstva.

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content