Doživotno ili dosmrtno uzdržavanje?

Apr 25, 2012 od     18 komentara    Objavljeno u: Savjeti stručnjaka (socijalno pravna zaštita)

Starije osobe se susreću s problemima u svakodnevnom funkcioniranju. Jedan od načina da si pomognu može biti ugovor o doživotnom uzdržavanju.

UGOVORI O DOŽIVOTNOM I DOSMRTNOM UZDRŽAVANJU

(osnovne značajke i razlike)

 

 • UGOVOROM O DOŽIVOTNOM UZDRŽAVANJU jedna se strana (davatelj uzdržavanja) obvezuje da će drugu stranu (primatelja uzdržavanja) uzdržavati do smrti, a druga strana izjavljuje da za to daje svu imovinu ili dio svoje imovine, s time da je stjecanje imovine i prava odgođeno do trenutka smrti primatelja uzdržavanja.
 • Opseg i način uzdržavanja sporazumno uređuju stranke.
 • Predmet ugovora o doživotnom uzdržavanju može biti i buduća imovina.
 • Ugovor o doživotnom uzdržavanju mora biti:

1)      sastavljen u pisanom obliku te ovjeren od nadležnog suda ili

2)      sastavljen u obliku javnobilježničkog akta ili

3)      ako su ga sastavile ugovorne stranke, potvrđen (solemniziran) od javnog bilježnika.

 • Ako je predmet ugovora o doživotnom uzdržavanju nekretnina, davatelj uzdržavanja ovlašten je zatražiti zabilježbu tog ugovora u zemljišnu knjigu.
 • Ugovorne strane mogu sporazumno raskinuti ugovor o doživotnom uzdržavanju i nakon što je počelo njegovo ispunjavanje.
 • Ako prema ugovoru o doživotnom uzdržavanju ugovorne strane žive zajedno, a njihovi se odnosi toliko poremete da zajednički život postane nepodnošljiv, svaka strana može zahtijevati od suda da raskine ugovor. Međutim, pravo na raskid ugovora ne pripada stranci čija krivnja za poremećenost odnosa upućuje na zloupotrebu prava izazivanjem takvih odnosa s namjerom da zajednički život postane nepodnošljiv i da se ugovor raskine.
 • Svaka  strana može zahtijevati raskid ugovora ako druga strana ne ispunjava svoje obveze.
 • Ako bi zbog izvanrednih okolnosti nastalih nakon sklapanja ugovora, a koje nisu mogli predvidjeti u vrijeme sklapanja ugovora, ispunjenje za jednu ugovornu stranu postalo pretjerano otežano ili bi joj nanijelo pretjerano velik gubitak, ona može zahtijevati da se ugovor izmijeni ili čak i raskine.
 • Za očekivati je da će davatelj uzdržavanja živjeti duže od primatelja uzdržavanja. Međutim, ako davatelj uzdržavanja umre prije primatelja uzdržavanja, njegova prava i obveze iz ugovora o doživotnom uzdržavanju prelaze na njegova bračnog druga i njegove potomke koji su pozvani na nasljedstvo i na to pristanu. Ako ne pristanu na produženje ugovora o doživotnom uzdržavanju, ugovor se raskida  i oni nemaju pravo zahtijevati naknadu za prije dano uzdržavanje.
 • Treba istaknuti da je velik problem u tome što se ugovori o doživotnom uzdržavanju često u praksi sklapaju kao prividni (simulirani) ugovori, kojima se nastoji onemogućiti nasljednike da naslijede čak i nužni dio imovine svoga pretka (simuliranog primatelja uzdržavanja), a na koji bi imali pravo da je njihov predak-roditelj umjesto ugovora o doživotnom uzdržavanju sklopio ugovor o darovanju ili oporučno raspolagao svojom imovinom. Naravno, prividni se ugovor o doživotnom uzdržavanju u parničnom postupku pred sudom može osporavati, ali to je dosta teško dokazati, a postoje i druge poteškoće u osporavanju ugovora (koje se u ovom tekstu ne navode).

 

 • UGOVOR O DOSMRTNOM UZDRŽAVANJU od ugovora o doživotnom uzdržavanju razlikuje se po tome što se predaja nekretnina koje su predmet ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, ne odgađa do smrti primatelja uzdržavanja kao kod ugovora o doživotnom uzdržavanju, već nekretnine pripadaju davatelju uzdržavanja odmah nakon sklapanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

•    Dakle, na temelju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju (u kojem je navedena

clausula intambulandi) davatelj uzdržavanja može steći  vlasništvo odmah,  upisom u zemljišne knjige.

•    Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju također treba ovjeriti kod javnog bilježnika.

Inače, valja biti jako pažljiv pri sklapanju spomenutih ugovora, posebno pri sklapanju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, jer se davatelj uzdržavanja, kao što je već rečeno, odmah nakon sklapanja ugovora upisuje u zemljišne knjige kao vlasnik nekretnine koja je predmet ugovora te može prodati nekretninu i nestati, a primatelj uzdržavanja izgubiti sve – nekretninu, uzdržavanje i životni prostor, ostajući prevaren, izigran i u konačnici unesrećen. Posebno je tragično što je uglavnom riječ o starijim, bolesnim i nemoćnim osobama bez obitelji. U takvom slučaju puno ne pomažu ni sudski sporovi koji su u pravilu dugi, skupi, pa i neizvjesni, tako da mnogi oštećenici, s obzirom na staračku dob i zdravlje, ne dožive kraj spora.

•    Dakako, svaki ugovor treba sagledati u cjelini – njegove loše i dobre strane,

ocjenjujući sveukupni položaj ugovornih strana, osobito ako je riječ o budućemu

davatelju uzdržavanja kojega druga ugovorna strana slabo poznaje ili uopće ne

poznaje.  S tim u vezi, može se zatražiti stručna pomoć Matice umirovljenika grada

Rijeke (pravno savjetovalište), Centra za socijalnu skrbi Rijeka ili drugih nadležnih

tijela.

 

Ladislav Jerčić, dipl. pravnik

MATICA UMIROVLJENIKA GRADA RIJEKE, Kružna  5

tel. : 051/212-109

e-mail : udruga_umirovljenika@ri.t-com.hr

 

18 Komentara + Dodajte komentar

 • OVO BI TREBALI ZNATI SVI KOJI TREBAJU TUĐU POMOĆ.ODVJETNICI I JAVNI BILJEŽNICI TREBALI BI OBJEMA STRANAMA DOBRO POJASNITI SVE STAVKE UGOVORA. NAIME IMA GUBITNIKA NA OBJE STRANE.
  POHVALA UDRUZI NA OVOJ OBJAVI.
  – – USPUT, TREBA LI NEKOME TOPLI DOM, UGODNO DRUŠTVO, ILI SLIČNO, A SPREMAN JE ŽIVJET U SLAVONIJI, NA SELU U NORMALNOJ OBITELJI…….. SLOBODNO NEKA SE JAVI NA MOJ Email. POZDRAV IZ SLAVONIJE

 • Vrlo dobro da se mnogima objasni VELIKA razlika u Ugovorima.Da,i ja bih se brinuo za stariju osobu.Živim sam u stanu u Čakovcu,slobodan,odgovoran i sa iskustvom.Brinuo sam 8 godina za jednog prekrasnog gospodina.Samoća me ubija a gajim veliku ljubav prema starijima osobama.Jednog dana to ću trebati i ja.

 • Vrlo dobar tekst, jer svatko od nas može doći u tu situaciju da više ne može sam, a da u domu umirovljenika u danom trenutku nema mjesta.

 • zašto nema više formulara u Narodnim novinama nego smo upučeni na bilježnike DERIKOŽE koji traže basnoslovnu lovu za ovaj posao?

  • Poštovani, raspitali smo se o vašoj dilemi kod nadležnih službi i dobili smo odgovor da za Ugovor o dosmrtnom ili doživotnom osiguranju nikada nije postojao obrazac već se se ugovor uvijek sastavljao samostalno, uz pomoć pravnika ili u javnobilježničkom uredu. Pravnik u takvom uredu nam je objasnio da se naplata temelji na visini vrijednosti imovine koja se unosi u ugovor, a iznos solemnizacije ugovora se kreće od 3.000,00-5.000,00 kuna ako se ugovor sastavlja u javnobilježničkom uredu. Ako donesete gotov dokument taj iznos se kreće oko 1.500 kuna. Napomenuo je također da takav ugovor pruža veliku zaštitu za sudionike za razliku od Ugovora o darovanju i slično čija ovjera košta “zanemarivih” par stotina kuna međutim u konačnici pružaju jako slabu zaštitu u slučaju povrede nečijih prava.

   • Zhvaljujem Vam na zista brzom odgovoru.To znaći pripremljen ugovor kod bilježnika košta 1500 kn,a ttakav isti ugovor pripremljen na sudu košta 500 kn.iz čega proizlazi da takva usluga kod biležnika,zaista masno košta.Još jednom Vam se zahvaljujem,a ovo usput neka bude putokaz,bolesnim,penzičima i potrbitima

   • imam problem, u kući gdje sada živim sa svojom obitelji živi i suprugin ujak da li bi bilo bolje a i jeftinije

    napraviti doživotni ili dosmrtni ugovor jer ujak nikad nije bio oženjen nit ima nasljednika osim moje supruge a vlasnik je polovice nekretnina dok je suprugina mama vlasnik druge polovice oboje se slažu da se ugovor napravi .E a sad najgore koji ugovor i koji bi to bio odprilike iznos.

    • Poštovani Ivice, savjetujemo vam da se za konkretne odgovore na vaša pitanja javite kod naše besplatne pravne savjetnice u ponedjeljak ili utorak, 30. i 31. svibnja od 9 do 12 sati. Sa sobom trebate imati samo člansku iskaznicu, a naručivanje nije potrebno.

 • Super objašnjenja kratka i jasna. Uistinu bi bilo divno da se ovakvi savjeti dobiju PRIJE odlaska bilježniku. Ne daju oni nikakve savjete vjerujte mi. Govore nešto što ne razumijete, ako postavite pod pitanje “otkače” vas nekim kauzulama i jednostavno naprave po svome… a vi uopće ne znate u čemu je “kvaka” i zašto ste sve izgubili. Još jednom, hvala na divnim informacijama.
  Jedno pitanje: Ako je Darovni ugovor proknjižen, novi vlasnik dobio Vlasnički list (napominjem da je sve u redu) da li se može dodati neki Aneks u Zeljišnim knjigama… neka suglasnost iz koje se vidi da je daroprimatelj (novi vlasnik stana) suglasan da se u korist darovateljice (starog vlasnika stana) upiše osobna služnost doživotnog stanovanja, te da daroprimac (novi vlasnik stana) bezuvjetno dozvoljava upis osobne služnosti doživotnog stanovanja darovateljice (bivšeg vlasnika stana)”
  U svakom slučaju, da sam ranije pročitala vaš post – sklopila bi Ugovor o doživotnom… a ne Darovni… Sva sreća da su u mom slučaju obiteljski odnosi u redu – ali savjet bi mi dobro došao za neke druge stvari, a vjerujem i mnogima drugima koji su učinili istu grešku kao ja. Hvala.

 • poštovani ja vas molim ako mi možete pojasniti stavku kod dosmrtnog ugovora naime radi se o mome slučaju imao sam doživotni ugovor o uzdržavanju 12 godina sa muškom osobom ja i supruga zajedno od 1997 pa do 2010 dok nisam saznao da ima jako puno duga prema bankama te iste 2010 radim aneks ugovora o dosmrtnom ugovoru i sada me zanima ako sam ja napravio aneks ugovora o dosmrtnom ugovoru dali ti dugovi koje je moja stranka imala dali sam ja dužan vratiti bankama ili me ne obvezuje da ih vratim puno vam hvala ako mi možete odgovoriti na moj gmail bio bih vam zahvalan

  • Poštovani gdine Bičanić, odogovor smo proslijedili na navedeni mail.

   Srdačan pozdrav,

   Uredništvo

 • koliko stoji ovjera darovnog ugovora

 • Nakon smrti mog svekra, suprug je naslijedio dio stana 1/3, kao i brat i majka. međutim, moj muž je inzistirao da je to bračna stečevina pok. oca i majke i da majci pripada 1/2, a ostali dio se dijeli na 3 djela. Naime muž je predlagao da se odreknu u korist majke cijelog stana, sli brat nije htio. U međuvremenu, budući drugi sin i obitelj žive kod majke, iako imaju 2 stana još, međutim to je na nevjesti a stečeno je u braku sa muževim bratom, oni mom mužu ne dozvoljavaju pristup svom dijelu. Muž se obraćao pismeno, ali je brat zaprijetio da će ga ubti ako se pojavi, a mom sinu je prijetio da će mu skinuti glavu. sin i muž su ga tužili i on je osuđen za prijetnju smrću neputu i dobio je otkaz, jer je radio u Carini Dubrovnik, i oduzeto mu je oružje, jer je policija imala snimku. nakon što se moj mužrazbolio od karcinoma i operirao, drugi sin je majku odveo da potpiše ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i uknjiži se na sebe. mi i dalje ne možemo u svoj dio , koji nam je dovoljan kao garsonjera, za supruga i mene. Svekrva se njega boji i kaže da nije dao da zove mog muža.što da činimo sa svojim dijelom i kako da dođemo do njega. drugo nam ne treba. LP

  • Poštovani,

   kako nemamo stalnu pravnu službu, a i vaš slučaj se na prvo čitanje čini dosta kompliciran pokušati ćemo što prije na odgovarajućem mjestu pronaći savjet za vašu situaciju.
   S poštovanjem,

   Uredništvo

 • Poštovani, raditelji su mi odlučili darovati kuću sa dvorištem, odlučili smo se da napravimo ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ,koji bi sami sastavili i ovjerili na sudu. Majka je vlasnica 1/4 nekretnine, dok je otac vlasnik 3/4 . Zanima me da li moramo sastaviti 2 ugovora , jedan za majku ,a drugi za oca ili se to može riješiti jednim ugovorom.

  • Poštovani,
   odgovor na vaše pravno pitanje poslan je na vaš e-mail.
   S poštovanjem,

   Uredništvo

 • Sklopila sam ugovor odozivotnom uzdrzavanju prije deset godina i zgleda da sam predugo zivjela sad vise se izdrzavanje ne salje nikakav kontakt s njim ne mogu uspostaviti jer on zivi u drugom mjestu a na telefon se nece javiti obratila sam se centru za socijalnu skrb oni su mu uputili dopis poslje toga je podivljao da ja njega sramotim? Znaci nije vazno sto ja nemam od ceg zivjeti nego sto gospodina policajca sramotim u centru trazi je da on hoce nazad novac koji je uplatio dosad ja da imam novacda njemu dam pa normalno da uopce nebi sklapala taj ugovor kakva su moja prava i posljedice on sad trazi da napise aneks u kom mi skida tisucu ipo kn.i da mi dosad isplati zaostalo ali opet se ne javlja ja imam osjecaj da on prolongira vrijeme muci me i psihicki i financijski s postovanjem Tonka

 • Ugovor je sastavljen da se meni daje svota novaca koje smo ugovorili sa pte posto kamate na poskupljenje zivota drugih obaveza on prema meni nema niti zivimo skupa on zivi u drugom mjestu .U posljednje vrijeme ne placa iznos koji treba svaki mjesec obratila sam se centru jer sa njim nemam kontakta ne javljase na telefone poslje opomene centra za socijalnu skrb uplatio mi je pola mjesecne rente bez objasnjenja neisplacene mjesecne rate nista niti ih spominje niti se opet javlja taj covjek me psihicki zlostavlja kao i financijski jer zna da nemam od ceg zivjeti moj zivot je prakticno u rukama covjeka koji ma sistematski unistava glavno pitanje je sad:Imali on prava skinuti dio novca odnosno isplacivati mi pola od dogovorene sume a da nista ponovo nismo nista ugovorili tj.potpisali tj.izmjenili ugovor i potpisali kod suda velika hvala

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content