Eva, Adam i Sinagoga

Apr 1, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

CTK u Rijeci, organizirao je posjet Sinagogi 30.3.2014. Posjet je bio vrlo zanimljiv. Profesorica Irena Deže Starčević ukratko je objasnila povijest same Sinagoge, a posebno kako je građena i srušena u 2. svjetskom ratu, te ponovno sagrađena i obnovljena 2008. godine.

Sinagoga I

Nisam očekivao da ću u Sinagogi čuti imena Eva i Adam. Gospodin Lucijan Moše Prelević, glavni rabin, bio je vrlo jasan i uvjerljiv, često i duhovit. Govorio je o svjetonazoru Židova i u kakav položaj stavlja ženu (Evu) i muškarca (Adama). Židovska vjera je razgraničila obveze muža, žene i zajedničke. On su obvezni naučiti djecu čitati i pisati prije nego što krenu u školu (s navršene tri godine života). Propisano im je kako moraju hraniti djecu, čak i količina hrane po osobi. I tako sve drugo.

Sinagoga II

Posebno je zanimljivo u kakvom je položaju žena. Ona ne mora rađati, zapravo nije prisiljena, jer rađanje u nekim slučajevima može ugroziti i njen život. Ali zato muškarac mora imati djecu. Drugim riječima, muž mora biti dobar prema svojoj ženi i stvoriti joj uvjete da ona bude zdrava i sposobna rađati zdravu djecu. Potpuno je prihvatljivo rabinovo objašnjenje da se na taj način osigurava  opstanak nacije pa i čovječanstva, jer je jedino žena sposobna roditi novi život. Dakle, takav svjetonazor usmjerava njihove vjernike da se samo ispravnim postupanjem, iskrenim odnosom i međusobnim poštivanjem omogućava razvoj nacije. Volio bi da to čuju neki naši „vrli“ muževi, pa ne bi u Saboru dobacivali saborskim zastupnicima: “Manje pričaj, više rađaj“.

Sve je to zapisano u njihovoj svetoj knjizi Tori, koja se čuva na posebnom mjestu. Sve te obveze smatraju se božjim zapovijedima, a ima ih 613. Zanimljivo je da skoro sve počiva na obvezama, a rijetko na zabranama.

Bog je najprije stvorio Adama i sve je osmišljeno kako bi on nosio glavni teret uspješnog življenja porodice i kako bi potomci Eve i Adama znali živjeti u skladu s prirodom i društvom.

Posebno je interesantno njihovo tumačenje oprosta grijeha. Grijeh vam može oprostiti samo onaj koji je pogođen vašim grijehom, a ne posrednik u ime Boga. Isto tako i kajanje. Da bi okajao grijeh, moraš višestruko (3 do 5 puta) nadoknaditi štetu onome koji je štetu pretrpio. Kad bi našem narodu bilo višestruko vraćeno ono što su nam pojedinci pokrali, gdje bi nam bio kraj.

Sinagoga III

Na šaljivo retoričko pitanje: Ako je Bog stvorio Adama na svoju sliku i priliku, zašto je stvorio i Evu? E pa zato da ga Eva stalno podsjeća da nije Bog, iako je stvoren na njegovu  sliku i priliku. Bez obzira što je šala, to bi trebali imati u vidu (znati) neki naši političari. Isto tako i neki biskupi i pomoćni biskupi. I njima treba Eva.

Puno toga navodi na razmišljanje tako sjajnog objašnjenja glavnog rabina, pa se ujedno izvinjavam što sam iznio samo neke crte, ili ako sam štogod pogrešno razumio.

Tomislav Baran

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content