In memoriam – Peter Soehngen (1944. – 2016.)

Feb 5, 2016 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Umro je Peter Soehngen iz Neussa, veliki prijatelj Rijeke i dobročinitelj.

Jedan od članova takozvane „Četveročlane bande“ koja je svojim brojnim dobrim djelima tijekom Domovinskoga rata i nakon njega zadužila i naš Grad i našu Domovinu.

Već dugi niz godina imao je ozbiljnih problema sa zdravljem. Zadnjih godina išao je na dijalizu tri puta tjedno. Umro je u utorak, 26. siječnja 2016. u bolnici u Duesseldorfu. Za njim tuguju supruga Ursula, sin Stefan i kćerka Angelika te unučica kojoj se iznimno radovao.

Po vokaciji pravnik, u Gradu Neussu radio je kao Erster Beigeordneter – po nalogu i u ime Gradonačelnika vodio je resor socijale, odgoja i obrazovanja, međunarodne suradnje i financija. U tom je svojstvu direktno komunicirao i sa Sestrama Presvetoga Srca Isusova, koje su gotovo pola stoljeća u Neussu vodile Dom za starije i nemoćne Herz Jesu. Poštujući i visoko vrednujući predan i stručan rad sestara PSI, bolje se upoznao i s našim Gradom i Domovinom. Svjesni smo da smo zahvaljujući njegovim simpatijama prema našemu kraju, koji je nazivao svojom drugom domovinom, ali isto tako i njegovoj sposobnosti da kao čovjek i pravnik brzo procijeni stvarnu situaciju, u vrijeme Domovinskoga rata dobili vrijedne donacije i preko 20 humanitarnih transporta iz Neussa, uz posredovanje „Četveročlane bande“, čiji je gospodin Soehngen bio najmlađi član.
Inicirao je i suradnju između Njemačkog Crvenog križa Neuss i Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

2008. godine g. Peteru Soehngenu dodijeljena je Zlatna plaketa „Grb Grada Rijeke“, za posebne zasluge u stvaranju i produbljivanju prijateljskih odnosa između Neussa i Rijeke.
2013. godine dobio je nagradu Hermann-von-Hessen, koju dobivaju samo rijetki u Neussu.

Gospodina Soehngena pamtit ćemo kao velikog prijatelja Riječana i Rijeke, kao čovjeka koji nije pitao što treba učiniti, nego je u skladu s vlastitom procjenom reagirao i svesrdno pomagao, nadograđujući humanitarno zanimljivim i kreativnim programima međunarodne razmjene, koji su okupili mlade, seniore, stručnjake i dužnosnike gradskih uprava. Vodio je računa o budućnosti odnosa naših dvaju gradova, pa je tako bio inicijatorom pokretanja Kruga prijatelja Neuss – Rijeka, čija je osnivačka skupština održana u Neussu dva dana nakon njegove smrti, tj. 28. siječnja 2016.

Nedostajat će nam njegov nemiran, pokretački duh. Zahvalni za sve učinjeno, želimo mu mir u vječnosti.

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content