Istraživanje na temu prevencije padova kod starijih osoba

Jan 15, 2013 od     3 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Zdravlje i rekreacija

U Klubu Centar u Kružnoj ulici, prošli tjedan bilo je vrlo aktivno.Specijalistički studij Promocija zdravlja i prevencija ovisnosti održao je 8. i 9. 1.2013. istraživanje na temu:  Prevencija padova kod starijih osoba.

Voditeljice Projekta, po struci psiholozi, bile su: Daina Udovicich Corelli, Andea Mataija Redžović, Sanja Filipović, Danijela Perić Kosović.

Radne organizacije iz kojih dolaze su Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Obiteljski centar PGŽ, Udruga U.Z.O.R.

IMG_0046 IMG_0041

U dva dana 40 umirovljenika i umirovljenica iz Klubova Doma Kantrida i Matice umirovljenika grada Rijeke aktivno su učestvovali u provedbi projekta. Odgovarali su  na postavljena pitanja,  sami postavljali pitanja, iznašali svoje prijedloge i bili veoma zadovoljni, jer im do sad nitko nije obraćao pažnju na to da svojim angažmanom mogu spriječiti neugodne padove, koji su kod starijih osoba veoma učestali.

Svaka starija osoba prije ili kasnije padne. Razlozi su mnogobrojni, od nepažnje, nedovoljne opreznosti, neprimjerene brzine obavljanja određenih aktivnosti, mnogobrojnih tepiha po kući, nedovoljnih gumenih tepiha u kadi i kupaoni i mnogi drugi, a rezultati su uvijek samo jedni: padovi, koji često završavaju i prijelomima, potresima mozga i drugim neugodnim posljedicama.

Pored svih zaključaka koje su istraživanja polučila jedan je veoma zastrašujući, a to je da ovakvoj populaciji nije nitko govorio o prevenciji padova kod starijih osoba. Sve se svodilo samo na: “Pazite da ne padnete”.

Želja je svih prisutnih bila da se na osnovi provedenog istraživanja starije osobe putem letka, oglasa, medija i na svaki drugi mogući način upoznaju o mogućnostima prevencije  padova kod starijih osoba.

IMG_0043

3 Komentara + Dodajte komentar

  • Drago mi je,a velika je istina da je pomoć starijim osobama mala,a prigovor i kritika velika.

  • mislim da bi se starija populacija trebali baviti vise setnjama i jednom obicnom vjezbom za slucaj pada , naravno ako je u mogucnosti , Pozdrav Mario

  • Slažemo se s Mariom da je u rekreaciji spas. Potražite više na: https://penzici.rijeka.hr/ostati-zdrav/

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content