Izlet dolinom rijeke Gacke

May 6, 2013 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Izleti i putovanja

Još jedan ugodan i nezaboravan doživljaj članica i članova kluba umirovljenika „Srdoči“ sa izletničko-šetničke rekreacije i zabave. Bilo je to 19. travnja ove godine na područjima doline rijeke Gacke u našoj kršnoj Lici. Uobičajeno, naše polazište je ispred Kluba umirovljenika u Srdočima, a krajnje odredište su nam izvorišta rijeke Gacke. U sedam sati krećemo autobusom i usmjeravamo se Jadranskom magistralom u pravcu Grada Senja.

P4190083

Naš smjer kretanja bio je pravi izbor budući nas vodi kroz prekrasne turističke gradiće i naselja duž cijele morske obale.

Lijep sunčan dan, a zrake sunca bljeskaju na površini mora. Imamo osjećaj da se plavetnilo mora tamo u daljini spaja s plavetnilom neba. Goleti sjevernog dijela otoka Krka doimale su se kao smeđa slika na plavoj podlozi.

Oko osam sati stižemo u Grad Senj gdje se s Jadranske magistrale usmjeravamo Jozefinskom cestom, koja nas vodi kroz životopisan krajolik Senjske drage prema Velebitskom prijevoj na Vratniku.

P4190085

Uspinjemo se krivudavom Jozefinom na Vratnik, koji se nalazi na 698 metara nadmorske visine. Vratnik je  razmeđe primorske i kontinentalne klime i prekrasan vidikovac s kojega pogled na južnoj strani puca na Grad Otočac i otok Krk, a na sjevernoj područja Gackog polja smještenog između planine Velebit i Kapele.

P4190099

Zaustavljamo se na Vratniku i nakon kratke stanke i fotografiranja krećemo busom preko Žute lokve i Brloga prema Gradu Otočcu. U devet i trideset sati stižemo ispred hotela „Zvonimir“ u Otočcu gdje nas dočekuje i pozdravila predstavnica tvrtke Pavletić, gospođa Nevenka.

P4190112

Poslije kratkog odmora i osvježenja gospođa Nevenka nam je na vrlo pristupačan i koristan način prezentirala najnoviji asortiman proizvoda za dobar san i ljekovite pripravke za prevenciju i liječenje ponekih oboljenja. Nakon prezentacije uslijedio je besplatan i ukusan ručak te tombola o trošku našeg sponzora tvrtke Pavletić.

P4190111

U 12:30 sati uz pratnju stručne voditeljice gospođe Ruže Orešković uputili smo se autobusom prema izvorima rijeke Gacke. Rijeka Gacka protječe Gackim poljem u dužini 61 kilometra, a njeno korito ispunjavaju vode sa izvorišta koja potječu iz Tonković vrila, Klanjca i Majerovog vrila u mjestu Sinac udaljenom 11 kilometara južno od Otočca.

P4190131

Na putu prema izvorima Gacke posjetili smo siranu „Runolist“ u kojoj smo imali besplatnu degustaciju sira, a mnogi smo po pristupačnim cijenama i kupili kvalitetne vrste sira.

P4190126

Zatim smo u mjestu Sincu obišli vrela Zdenac-Tomislav, Tonković, Klanjec i Majerovo gdje smo uživali u prekrasnim prirodnim ljepotama i kulturno – povijesnim građevinama. U mlinicama opskrbili smo se kvalitetnim vrstama brašna, a na izvorima hladnom i pitkom vodom, te na ribnjaku svježom ribom pastrvom.

P4190147

Naš izlet završio je u malom i lijepo uređenom mjestu Prozor s lijepo uređenim kućnim fasadama i balkonima prepunim cvijeća. Ovdje smo dopunili naše torbe kvalitetnim domaćim medom te puni lijepih dojmova i uz pjesmu busom krenuli za Rijeku.

P4190162

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Ništa nema lijepše od doline rijeke Gacke. Bila sam nekoliko puta i išla bi opet.

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content