Izlet Kluba Belveder – Kozala u Koprivnicu

Nov 18, 2013 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Izleti i putovanja

Grad Koprivnica nalazi se u Koprivničko-križevačkoj županiji, a ime je dobio po istoimenom potoku koji prolazi kroz sam grad. Okružuju ga s južne strane Bilogora,  na jugozapadu obronci Kalnika i močvarni tereni na sjeveru koje je stvorila rijeka Drava.

U razvoju i rastu grada Koprivnice veliku ulogu preuzela je Podravka, prehrambena industrija. Impozantan je podatak da od oko 31 tisuće stanovnika Koprivnice, nema nezaposlenih među radno sposobnim stanovništvom.

010

Stigli smo do glavnog gradskog trga – Zrinski trg. U blizini se nalazi župna crkva Sv. Nikole koja potječe iz 17. stoljeća. Tik do crkve raširio se gradski park sa paviljonom, gdje se odvijaju razna događanja. Gradski muzej nismo mogli pogledati, jer je bio zatvoren, ali smo zato razgledali zanimljiv Muzej prehrane. Tu smo se upoznali sa prvom radionicom za preradu voća iz 1934. god. koju su osnovali braća Marijan i Matija Wolf.

009

Radionica 1947. god. prelazi u društveno vlasništvo i dobiva današnje ime Podravka. Najprije su se proizvodile fine marmelade, kandirano voće, voćni sirupi, sušeno povrće…, da bi 1957. god. počela proizvodnja poznatih Podravka juha. Neizbježna Vegeta prilikom našeg kuhanja, lansirana je na tržište davne 1959. god. Proizvodnja se nastavlja s dječjom hranom. U sklopu Podravke nalazi se i punionica mineralne vode iz Lipika i tvrtka Belupo koja proizvodi lijekove i kozmetiku.

020

Ručak nas je čekao na Jastrebovom vrhu, izletištu koje je pravo mjesto za odmor, a nalazi se samo 4 km od Koprivnice. Domaćini su nas srdaćno dočekali i poslužili domaćom hranom. Krštenje mladog vina i živa muzika pridonijeli su dobroj atmosferi.

018

Prekrasan izlet završili smo pjevajući sve do Rijeke.

Slike s izleta možete pogledati u fotogaleriji: https://penzici.rijeka.hr/izlet-kluba-belveder-kozala-u-koprivnicu/

 

Enza Matijević, KSO Belveder-Kozala

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Drago mi je da vam je bilo lijepo,lijepi pozdrav Auzilija….

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content