Izlet Kluba Krimeja u Nacionalni park Brijuni

May 3, 2017 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Izleti i putovanja

Klub umirovljenika Krimeja u suradnji s turističkom agencijom organizirala je 29.4.2017 izlet u Nacionalni park Brijuni. 

Polazak iz Rijeke bio je u 7:30 sati s Jelačićevog trga. Stižemo do turističkog naselja Barbariga i na par minuta udaljenosti do konobe Betiga gdje smo imali prezentaciju turističke agencije, ručak i malo razgledali mjesto.

I onda via Fažana.

Ubrzo se ukrcavamo na brod koji nas prevozi do NP Brijuni.

Obilazak otoka Veliki Brijun u trajanju od 4 sata u pratnji je lokalnog stručnog vodiča. Brijuni su skupina od 14 otoka i otočića divan spoj prirodnih vrijednosti i kulturno-povijesne baštine.

Vlakićem se od centra otoka posjećuju udaljeni arheološki lokaliteti; zaljev Verige s ostacima rimske vile rusticae kao i safari park. Glavnina flore ima mediteranska obilježja,najviše makije i šume crnike i lovora. Fauna je ukras brijunskog zelenila. Jeleni lopatari, mufloni, pauni i zečevi slobodno šetaju parkom . Tu se nalazi Safari park u kojem se mogu vidjeti zebre, slonica Lanka, indijsko govedo, nojevi, ljame… ali tu su i autohtoni stanovnici Etno parka: istarsko govedo, koza, istarska ovca pramenka i istarski magarac.

 

Brijunski vrt je osnovan 2007.god na području bivšega šumskoga rasadnika,na površini od 17 000 m2 i prava je atrakcija sa 169 vrsta različitih autohtonih i egzotičnih biljaka.

Veliki Brijun diči se pejzažnim parkovima i travnjacima. Najstarija je maslina stara oko 1600 godina.

U maloj gotičkoj crkvici sv. Germana  moguće je pogledati kopije fresaka iz Berma, Huma, Rakotula i Lovrana, kopije kamenih natpisa pisanih glagoljicom.

U zgradi nekadašnje parne kupelji podignutoj početkom 20. stoljeća smještene su tri izložbe.

lzložbom fotografija „Josip Broz Tito na Brionima“ postavljenom nakon otvaranja nacionalnog parka za posjetitelje 1984.god, predstavljena je djelatnost predsjednika Jugoslavije na otoku – od njegova prvog dolaska 1947.god do posljednjeg dana boravka 1979.

Vezano za razdoblje Titova boravka na Brijunima je i Prirodoslovna zbirka gdje se nalazi dvjestotinjak prepariranih životinja,nekadašnjih stanovnika otočkoga zoološkog vrta darovanih predsjedniku Jugoslavije s raznih strana svijeta.

Izložba „Iz sjećanja starog Austrijanca“, postavljena je povodom stogodišnjice dolaska Paula Kupelwiesera na otok, prikazuje preobrazbu malaričnog otoka u mondeno turističko odredište.

Skulpture u Parku

U glavnoj brijunskoj luci,postavljena na stijenu, dočekuje nas brončana skulptura Kupačica slovenskog umjetnika Borisa Kalina

 

Dušan Džamonja je Nacionalnom parku darovao skulpturu Golub mira. Djelo izrađeno od zavarenih lanaca simbolizira ideju mira i slobode.

Na brežuljku nadomak luci postavljen je spomenik Sonyju talijanske autorice Fabiole Faidiga,napravljen u prirodnoj veličini, ručno isklesan iz polistirola. Darovan je 2012.god kao uspomena na slona Sonyja koji je na Brijune stigao kao poklon indijske premijerke Indire Gandhi,s porukom opraštanja i stremljenja budućnosti.

Povratak u Fažanu znači kraj jednog lijepo provedenog dana.

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content