“Kako najbolje iskoristiti IQ?”

Dec 8, 2015 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Učenje za 3. dob

Sveučilište za 3. dob poziva sve zainteresirane na sljedeće u nizu kratkih besplatnih predavanja “Kako najbolje iskoristiti IQ?”
Prof.dr.sc. Vladimir Takšić sa Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta održat će zanimljivo predavanje ovu srijedu 9.12.2015. u 17 sati na Filozofskom fakultetu – prostorija 105 (kampus Sveučilišta u Rijeci na Trsatu).

„Kako najbolje iskoristiti IQ?“
Već više od stoljeća je prošlo kako je kvocijent inteligencije ili famozni IQ zanimljiva i intrigantna tema mnogih znanstvenih i laičkih rasprava. Iako je IQ samo obično prevođenje broja točnih odgovora na skalu kojoj je prosjek izmišljeni broj 100, a raspršenje oko prosjeka opet neki prilično apstraktni broj 15, u jednom periodu postao je kultom. Mnogi su željeli saznati svoj IQ i postajali jako ponosni ako bi taj broj bar za malo bio veći nego susjedov ili rođakov. Bio je moćno oružje za obračun s neprijateljima, ali i simbol prestiža pogotovo u akademskom napredovanju. U najrazvijenijim su ga kulturama koristili za razvrstavanje djece od najranije dobi. Apsurd je nastao kada su uvaženi autoriteti objavili da je IQ genetski uvjetovan, a dosegao je svoj vrhunac kada su se počele objavljivati rang-liste zemalja (kultura) prema prosječnom IQ stanovništva.
U izlaganju će biti riječi o spomenutoj zaluđenosti kultom IQ, ali i kritici s navođenjem zaključaka recentnih i relevantnih istraživanja, kao i primjera iz realnog života s dobrim i lošim posljedicama za „običnog“ čovjeka.

e-mail: 3.dob@uniri.hr
telefon: 051-584-861

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content