Kazalište u svibnju i lipnju 2015.

May 20, 2015 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Tijekom svibnja i lipnja u Matici umirovljenika grada Rijeke možete nabaviti ulaznice za predstave “Don Giovanni”, “Turbofolk” i Giorgio Surian i gosti-Gala koncert.

U mnoštvu dobrih predstava za članove Matice izabrali smo ulaznice u parteru za slijedeće predstave:

DON GIOVANNI, W.A.Mozart, opera; – 29.4.2015. u 19,30 sati, HNK I.pl. Zajca; 48,00 kn

Mozartov „Don Giovanni“ nova je operna produkcija HNK Ivana pl. Zajca nastala u suradnji s New Generation Operom iz Helsinkija, a pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa i u režiji Erika Söderbloma.

Mozart se na riječku opernu scenu vraća nakon deset, a Don Giovanni nakon više od šezdeset godina i to u suvremenoj multimedijalnoj inscenaciji, kao opera i film u jednom.
Ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević naglasio je kako ova opera okuplja najbolje operne snage u ovom trenutku te je jedna od najkompleksnijih produkcija i kao takva najozbiljniji pokušaj da se opera približi mlađim generacijama, a ujedno je zanimljiva i tradicionalnoj opernoj publici. Izuzetno je ponosan na suradnju s New Generation Operom te oduševljen pjevačkim i glumačkim dosezima, kako gostiju iz Finske tako i riječkih pjevača.

Mladi pjevači nove generacije predvođeni su gostima iz inozemstva, finskom zvijezdom Waltterijem Torikkom u naslovnoj ulozi te Marjukkom Tepponen kao Donnom Annom. U ostalim ulogama pojavljuju se Slavko Sekulić kao Il Commendatore, Kristina Kolar, kao Donna Elvira, Marko Fortunato kao Don Ottavio, Siniša Štork kao Leoperello, Ilijana Korač kao Zerlina te Leon Košavić kao Masetto.
Maestro Ville Matvejeff, riječki gost dirigent sezone, uz dirigentsko ravnanje izvedbom, pridružit će se orkestru i svirajući čembalo uz recitativo dijelove. On je pak istaknuo kako je jako uzbudljivo raditi klasično djelo na toliko moderan način. Podsjetio je da je ova operna predstava, prije tri godine, kada je bila postavljena u Finskoj ostvarila veliki uspjeh, posebice kod mlade publike, te se nada da će se isto ponoviti u Rijeci.

Turbofolk, drama; -2.06.2015. u 19,30 sati, HNK,  36,00 kn

Turbofolk,  višestruko nagrađivani autorski projekt Olivera Frljića ponovo je na programu i sceni HNK Ivana pl. Zajca!

Riječki  „Turbofolk“ problematizira fenomen narodnjačke glazbe i njenih popratnih efekata  ali tematizira i koncept nacionalnih kazališta. Pokušava odgovoriti na pitanje u čemu leži tolika fascinantnost ovog fenomena, zašto se sve više mladih, ali ne samo mladih, poistovjećuje sa njegovim zvijezdama i pjesmama.
Turbofolk je doslovan i nema problem s tim. Turbofolk je predstava iz naroda i predstava za narod.

Ako postoji još netko tko nije pogledao ovu predstavu u Matici može po popularnoj cijeni nabaviti karte svakog radnog dana od 8,00-11,00 sati.

TF_8890

Izvor:  Hnk Ivan pl. Zajc

I kao šećer na kraju Vam nudimo  ulaznice za Finale sezone – koncert novog, počasnog člana ansambla Opere HNK Ivana pl. Zajca:


Giorgio Surian i gosti
, Gala koncert-finale sezone; 6.06.2015. u 20,00 sati, 64,00kn

Rođen u Rijeci 1954. godine gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao pjevanje na Akademiji za glasbo u Ljubljani i Conservatoriu di musica “C. Pollini” u Padovi (Italija), a usavršavao se u Milanu na “Centro di Perfezionamento per Cantanti Lirici”, u Teatru alla Scala i Visokoj školi za glazbenu umjetnost u Lovranu gdje je stekao zvanje magistra glazbene umjetnosti. Već kao dvadesetčetverogodišnji bas debitirao je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci kao Sulejman u operi Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca nakon čega je slijedio meteorski uspon u njegovoj karijeri koja ga je dovela na sam vrh glazbene scene.
Od 1979. godine djeluje kao slobodni umjetnik, te pjeva pod dirigentskom palicom najvećih umjetnika današnjice (Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Riccardo Mutti, Herbert von Karajan, Seigi Osawa, Lovro von Matačić, Lorin Maazel i mnogi drugi) i nastupa uz operne zvijezde (Placido Domingo, Jose Carreras, Luciano Pavarotti, Nikolaj Giaurov, Sherill Milnes, Mirella Freni, Joan Sutherland, Piero Capucilli, Montserat Caballe…). U svojoj bogatoj pjevačkoj karijeri koju resi bogatstvo boja i veliki raspon glasa, pjevao je preko stotinu basovskih i bas-baritonskih uloga, te snimio petnaest nosača zvuka za velike diskografske kuće (Decca, His Master’s Voice…), od kojih se ističu La forza del destino, Wilhelm Tell, La Gioconda, La donna del Lago, Rigoletto, Viaggio a Reims te deset video opera.
Giorgio Surian počeo je učiti pjevanje kod gospode Nade Auer i Carmen Vilović u Rijeci, a nastavio sa velikanima poput Gianpiera Malaspine, Antonia Beltramija, Tulia Pendolie, Edoarda Lantredija, Cloda Thiolasa, što je rezultiralo nastupima diljem svijeta na opernim pozornicama najvećih teatara (Teatro alla Scala – Milano, La Fenice -Venecija, Teatro del Opera -Rim, Covent Garden – London, Wiener Staads Opera – Beč, L’Opera – Pariz, Metropoliten Opera – New York…).
U domovini je pjevao u HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, HNK Zagreb, na Festivalu Dubrovnik, a za svekoliki doprinos glazbenom stvaralaštvu 1996. godine dobio je i odličje Zvijezde Danice s likom Marka Marulića

Izvor: Hnk Ivan pl. Zajc

 

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content