
Kokošja jaja
U vrlo korisnu namirnicu u prehrani spadaju i kokošja jaja.
Jaja se sastoje od dva jestiva dijela, bjelanjka i žutanjka. Žutanjak je vrijedniji dio za prehranu jer sadrži puno vitamina i minerala. Ima i željeza ali i kolesterola. Istraživanja su pokazala da je taj kolesterol “dobar” jer ne dozvoljava stvaranje ugrušaka u žilama.
Ne treba pretjerivati u konzumiranju jaja ali niti ih zaobići kao hranu. Jaja su lako i brzo probavljiva namirnica, jačaju kosu i nokte, usporavaju probleme sa očima, daju energiju organizmu, a pomažu i kod moždanih funkcija.
Bjelanjak je bjelančevina bez već spomenutih korisnih sastojaka. Treba paziti da se kupuju svježa jaja. Jaja su svježa ako potonu kad se urone u hladnu vodu. Treba ih čuvati u hladnjaku i rok trajanja im je mjesec dana.
Zorica Mladenić, KSO Belveder-Kozala
1 Komentar + Dodajte komentar
Ostavite Vaš komentar!
Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.
Pristupačnost
Tečaj stranih jezika
Najnoviji komentari
Popularne teme
Kalendar
M | T | W | T | F | S | S |
---|---|---|---|---|---|---|
« Nov | ||||||
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
hvala na iscrpnom objašnjenju o jajima. U svojih 65 godina nisam se imala priliku upoznati s tom namirnicom. Sad znam nešto više. Možda da nam još nešto napišete o zdravlju a što ne možemo pročitati u časopisima.