Kokošja jaja

May 5, 2014 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Nonina kuhinja

U vrlo korisnu namirnicu u prehrani spadaju i kokošja jaja.
Jaja se sastoje od dva jestiva dijela, bjelanjka i žutanjka. Žutanjak je vrijedniji dio za prehranu jer sadrži puno vitamina i minerala. Ima i željeza ali i kolesterola. Istraživanja su pokazala da je taj kolesterol “dobar” jer ne dozvoljava stvaranje ugrušaka u žilama.

Ne treba pretjerivati u konzumiranju jaja ali niti ih zaobići kao hranu. Jaja su lako i brzo probavljiva namirnica, jačaju kosu i nokte, usporavaju probleme sa očima, daju energiju organizmu, a pomažu i kod moždanih funkcija.

DSC05929

Bjelanjak je bjelančevina bez već spomenutih korisnih sastojaka. Treba paziti da se kupuju svježa jaja. Jaja su svježa ako potonu kad se urone u hladnu vodu. Treba ih čuvati u hladnjaku i rok trajanja im je mjesec dana.

Zorica Mladenić, KSO Belveder-Kozala

1 Komentar + Dodajte komentar

  • hvala na iscrpnom objašnjenju o jajima. U svojih 65 godina nisam se imala priliku upoznati s tom namirnicom. Sad znam nešto više. Možda da nam još nešto napišete o zdravlju a što ne možemo pročitati u časopisima.

Leave a comment to marijana

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content