Koristimo li doista samo 10% mozga?

Mar 7, 2013 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno

Serija kratkih besplatnih predavanja nastavlja se u četvrtak, 14.3.2013. u 17 sati, u učionici 139, 1. kat, na Filozofskom fakultetu, Kampus Sveučilišta u Rijeci. Naziv predavanja glasi “Koristimo li doista samo 10% mozga?“ a predavač je prof. dr. sc. Dražen Domijan s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Za dolazak na predavanje nije se potrebno registrirati!

mozak

Tvrdnju da ljudi koriste samo 10% kapaciteta svog mozga možemo susresti često u medijima, javnim predavanjima i popularnoj literaturi. Tvrdnja se  uzima kao gotova činjenica koju su neki znanstvenici davno otkrili i sada se neprestano citira kao očita istina.

O PREDAVANJU:
U ovom izlaganju, cilj je prezentirati rezultate neuroznanstvenih istraživanja koja pokazuju da je tvrdnja o korištenju 10% mozga samo mit i  da nije utemeljena u stvarnosti. Na primjer, tehnike oslikavanja mozga koje nam daju uvid u aktivnost mozga dok obavljamo neki zadatak jasno pokazuju da se različiti dijelovi mozga aktiviraju ovisno o vrsti mentalne aktivnosti. Za bilo koju aktivnost kao što su hranjenje, gledanje televizije, čitanje novina, slušanje predavanja, koriste se specifični dijelovi mozga. Mozak je aktivan čak i dok spavamo. Drugim riječima, tijekom jednog dana, svi dijelovi mozga bit će aktivni u određenoj mjeri  ovisno o aktivnostima. Neuropsihološka istraživanja pokazuju da čak i ozljede malog područja mozga mogu imati teške posljedice za funkcioniranje ljudi. S druge strane, mit o korištenju 10% mozga implicira da ozljede glave ne bi trebale stvarati velike probleme posebno ako imamo sreće da nam se ozlijedi onih 90% mozga koji ne koristimo. Evolucijska biologija također nam daje argument protiv ovog mita jer je malo vjerojatno da bi evolucijom mogao nastati tako kompleksan organ kao što je mozak ako 90% njega ne služi ničemu.

Kao zaključak, možemo reći da svakodnevno koristimo 100% svog mozga i svi  koji nas pokušavaju uvjeriti u to da korisitmo samo 10% kapaciteta mozga jednostavno nisu u pravu. Na kraju izlaganja prikazat će se i neke ideje i spekulacije kako je ovaj mit nastao i zašto se tako tvrdokorno održava usprkos svim pokazateljima da je pogrešan.

Radujemo se vašem dolasku!

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Mozak se uključi isti trenutak kad se probudite i radi sve dok ne dođete u ured.

    Robert Frost

    Ha ha.ja ću sigurno poslušat esperte.Ja sam fascinirana tim malim našim djelom tjela.

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content