Kulturna događanja u rujnu i listopadu 2022.

Sep 2, 2022 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Poziv na izložbe i predstave u rujnu 2022. 

U nastavku vam donosimo pregled kulturnih aktivnosti koje se odvijaju u Rijeci tijekom rujna 2022.

  • Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, izložba Boćanje i boćarsko prigovaranje, otvorenje 14. rujna, u 18 sati.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja otvara se izložba pod nazivom Boćanje i boćarsko prigovaranje, autorice Ivane Šarić Žic. Otvorenje izložbe je 14. rujna u 18 sati, a izložba ostaje otvorena do 31. listopada 2022. 

O IZLOŽBI: 

Boćate li? Ili igrate na balote? Neovisno o odgovoru, možda se pitate zašto muzej priređuje izložbu u čast boćanja?

Život uz more, na otvorenome, uz opušteno druženje, ocrtava romantičnu sliku Mediterana, odakle boćanje i vuče podrijetlo. Ta tradicionalna igra, kojoj je osnovni cilj kotrljanjem ili bacanjem boće približiti se glavnoj kugli, tzv. bulinu, odražava specifičan način života ovih prostora. To je nematerijalna baština koju odlikuje malo artefakata, ali koja nosi izniman identitetski pečat. Boćanje se, kao i svi elementi kulturne baštine, mijenja. Premda već desetljećima i sportska disciplina, u kojoj Hrvatska postiže iznimne rezultate, u našem je fokusu ono „tradicionalno“, „starinsko“ boćanje. Dva vida jedne aktivnosti, unatoč brojnim razlikama, povezuje fenomen fizičke aktivnosti i ponajprije druženje.

Boćalište, lokalno najčešće nazivano jog, čest je i neizostavan lokus mnogih mjesta, pa i većih urbanih sredina. „Jog je zadnja oaza starog načina života“, tvrde pojedini sugovornici. Kao, naoko, spontana zabava koju se prakticiralo uglavnom nedjeljom i blagdanom, boćanje predstavlja sukus uravnoteženog načina života, opreku teškome fizičkom radu koji je odlikovao živote naših predaka. Boćališta su bila mjesta na kojima je uvijek bio netko nama drag, spreman za igru. Ono je i danas jedno od takvih mjesta. Jer… „boće nisu teške, može ih stvarno igrati svatko i čuda su zabavne.“

Svakako svratite na neko obližnje boćalište… Uživajte u prizoru, dozvolite da vas ponese pulsirajuća energija. I zaigrajte i vi, zašto ne!

 

  • HKD Sušak, predstava Seks i glad (Doktor za one stvari), 27. rujna, u 20 sati.

Hrvatski kulturni dom na Sušaku nudi popust za umirovljenike od 50% na predstavu u svojoj organizaciji – Seks i glad (Doktor za one stvari) Tarika Filipovića i redatelja Marija Kovača, 27.9. u 20 sati.

Redovna cijena ulaznice je 80 kn, a umirovljenici, uz predočenje iskaznice Matice umirovljenika ili osobne iskaznice na kojoj se vidi da je osoba starija od 65 godina (isključivo na blagajni HKD-a), ostvaruju popust od 50%, tj. plaćaju 40 kn.

Ovdje možete pronaći više informacija o predstavi: https://hkd-rijeka.hr/dogadanja/sex-i-glad-doktor-za-one-stvari-tarik-filipovic/

Ukoliko je potrebno napraviti rezervacije, mogu se javiti na moj e-mail ili broj mobitela:

ana@hkd-rijeka.hr 

+385 91 6223 465 

 

  • Narodna čitaonica Gradske knjižnice Rijeka, izložba ‘Bribirci po svitu’, otvorenje: 7. rujna, u 18 sati. 

Autor izložbe ‘Bribirci po svitu’ je Miljenko Dorić, sveučilišni profesor u mirovini. Izložba je postavljena u organizaciji Hrvatske Matice Iseljenika, podružnica Rijeka, u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka. Bit će otvorena od 7. do 23. rujna 2022. u Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka, Korzo 24.

Otvorenje će u srijedu, 7. rujna, u 18 sati popratiti KUD Bribir i TZ Vinodol.

Riječ autora:

Izložba starih fotografija, pisama i dokumenata organizirana je s dva temeljna cilja.

Prvo, da nas podsjeti na tisuće i tisuće naših predaka koji su u izrazito teškim vremenima, krajem 19. i početkom 20. stoljeća, hrabro krenuli u daleki i potpuno nepoznati svijet. Novac je stizao u Bribir, ali su naši preci po svijetu ostavili svoje zdravlje, pa se mnogi nikada nisu uspjeli vratili u rodni kraj. Zato je uvijek potrebno imati na umu njihovu žrtvu i sve što su učinili za opstanak i ostanak svojih obitelji na prostoru Vinodola.

Drugo, izložba ima za cilj potaknuti  prvenstveno vlastitu, ali i mlađe generacije da kod kuće potraže stare fotografije, pisma, svjedodžbe, diplome, osobne dokumente i brojne druge predmete koji su pripadali njihovim precima. Dio tih slika i dokumenata već su požutjeli i nažalost oštećeni. Zato ih valja što prije preslikati/skenirati i pohraniti u digitalnom obliku. Samo dobra volja, sustavan pristup i suradnja jedinica lokalne i područne samouprave mogu pomoći kako bi se spasila ova vrijedna povijesna građa, koja sve više propada s obzirom na uvjete u kojima se čuva.

Miljenko Dorić,

sveučilišni profesor u mirovini

 

  • Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Gaspard&Dancers (USA): “Večer plesnih koreografija”, 8. listopada u 20 sati

U listopadu Hrvatski kulturni dom na Sušaku nudi popust za umirovljenike od 50% na predstavu u svojoj organizaciji – Gaspard&Dancers (USA): Večer plesnih koreografija – subota, 8.10. u 20 sati.

Redovna cijena ulaznice je 50 kn, a umirovljenici, uz predočenje iskaznice Matice umirovljenika ili osobne iskaznice na kojoj se vidi da je osoba starija od 65 godina (isključivo na blagajni HKD-a), ostvaruju popust od 50%, tj. plaćaju 25 kn.

Ovdje možete pronaći više informacija o predstavi: https://hkd-rijeka.hr/dogadanja/vecer-plesnih-koreografija-gasparddancers/

Ukoliko je potrebno napraviti rezervacije, mogu se javiti na moj e-mail ili broj mobitela:

ana@hkd-rijeka.hr 

+385 91 6223 465 

 

  • HNK Ivana pl. Zajca, Kazališna sezona ‘Transformacije’ – Predstave i popusti 

 

HNK Ivana pl. Zajca Rijeka najavljuje novu sezonu kazališnih predstava pod nazivom ‘Transformacije’. 

Na sljedećoj poveznici možete pogledati cjelokupni program sezone: https://hnk-zajc.hr/sezona-22-23/ ,te cjenik pretplate: https://hnk-zajc.hr/cjenik-pretplate-22-23/.

 

Na navedene cijene umirovljenicima i studentima omogućen je dodatni popust od 20%. Ukoliko se odlučite za gotovinsko plaćanje, ostvarujete -5% na ukupan iznos.

Kupovinom dviju premijernih pretplata, na poklon dobivate pretplatu Komorni koncerti u Zajcu.

Za sve dodatne informacije možete se javiti na sljedeće brojeve telefona ili mail adresu: 

051/355-924

091/1555193

tamara.sanko.ajdini@hnk-zajc.hr (Organizatorica prodaje predstava)

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.


Rispekt
Skip to content