Kulturna događanja u listopadu 2022.

Sep 2, 2022 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Poziv na izložbe i predstave u listopadu 2022. 

U nastavku vam donosimo pregled kulturnih aktivnosti koje se odvijaju u Rijeci tijekom rujna 2022.

  • Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, izložba Boćanje i boćarsko prigovaranje, otvorenje 14. rujna, u 18 sati.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja otvara se izložba pod nazivom Boćanje i boćarsko prigovaranje, autorice Ivane Šarić Žic. Otvorenje izložbe je 14. rujna u 18 sati, a izložba ostaje otvorena do 31. listopada 2022. 

O IZLOŽBI: 

Boćate li? Ili igrate na balote? Neovisno o odgovoru, možda se pitate zašto muzej priređuje izložbu u čast boćanja?

Život uz more, na otvorenome, uz opušteno druženje, ocrtava romantičnu sliku Mediterana, odakle boćanje i vuče podrijetlo. Ta tradicionalna igra, kojoj je osnovni cilj kotrljanjem ili bacanjem boće približiti se glavnoj kugli, tzv. bulinu, odražava specifičan način života ovih prostora. To je nematerijalna baština koju odlikuje malo artefakata, ali koja nosi izniman identitetski pečat. Boćanje se, kao i svi elementi kulturne baštine, mijenja. Premda već desetljećima i sportska disciplina, u kojoj Hrvatska postiže iznimne rezultate, u našem je fokusu ono „tradicionalno“, „starinsko“ boćanje. Dva vida jedne aktivnosti, unatoč brojnim razlikama, povezuje fenomen fizičke aktivnosti i ponajprije druženje.

Boćalište, lokalno najčešće nazivano jog, čest je i neizostavan lokus mnogih mjesta, pa i većih urbanih sredina. „Jog je zadnja oaza starog načina života“, tvrde pojedini sugovornici. Kao, naoko, spontana zabava koju se prakticiralo uglavnom nedjeljom i blagdanom, boćanje predstavlja sukus uravnoteženog načina života, opreku teškome fizičkom radu koji je odlikovao živote naših predaka. Boćališta su bila mjesta na kojima je uvijek bio netko nama drag, spreman za igru. Ono je i danas jedno od takvih mjesta. Jer… „boće nisu teške, može ih stvarno igrati svatko i čuda su zabavne.“

Svakako svratite na neko obližnje boćalište… Uživajte u prizoru, dozvolite da vas ponese pulsirajuća energija. I zaigrajte i vi, zašto ne!

 

  • HNK Ivana pl. Zajca, Kazališna sezona ‘Transformacije’ – Predstave i popusti 

 

HNK Ivana pl. Zajca Rijeka najavljuje novu sezonu kazališnih predstava pod nazivom ‘Transformacije’. 

Na sljedećoj poveznici možete pogledati cjelokupni program sezone: https://hnk-zajc.hr/sezona-22-23/ ,te cjenik pretplate: https://hnk-zajc.hr/cjenik-pretplate-22-23/.

 

Na navedene cijene umirovljenicima i studentima omogućen je dodatni popust od 20%. Ukoliko se odlučite za gotovinsko plaćanje, ostvarujete -5% na ukupan iznos.

Kupovinom dviju premijernih pretplata, na poklon dobivate pretplatu Komorni koncerti u Zajcu.

Za sve dodatne informacije možete se javiti na sljedeće brojeve telefona ili mail adresu: 

051/355-924

091/1555193

tamara.sanko.ajdini@hnk-zajc.hr (Organizatorica prodaje predstava)

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content