Matica umirovljenika Hrvatske – 70 godina

Jun 14, 2016 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi, Socijalno-pravna zaštita

Tu značajni obljetnicu Matica umirovljenika Hrvatske obilježila je sjednicom Skupštine dana 9. lipnja 2016. godine u Zagrebu.

I u drugim mjestima se također obilježavala ta značajna godišnjica. Poznato je da je prva organizacija nastala 25. travnja 1946. godine u Zagrebu. Već su tada imali svoj list („Glas penzionera“). Kasnije je preimenovan u „Hrvatski umirovljenički list“(HUL). To je mjesečnik koji i danas izlazi.

Sjednica Skupštine održana je u dva dijela (svečani i radni). Na svečanom dijelu sjednice prisustvovali su mnogi gosti u ime državnih institucija: Silvano Hrelja u ime Predsjednice, zastupnik Špika u ime Sabora i ministrica Bernarda Juretić u ime Vlade i neizostavni gradonačelnik Milan Bandić, te gospođa Jasna Petrović u ime Sindikata umirovljenika. Sjednica je počela Državnom himnom i završila himnom penzića. Cjelokupnim programom svečanog dijela vodila je profesionalno gospođađa Katja Kušec poznata TV voditeljica, a začinile su svojim pjesmama Radojka Šverko i Ksenija Erker. Predsjednik MUH Josip Kovačić pozdravio je sve goste i istaknuo potrebu suradnje svih institucija na brizi i skrbi tog najosjetljivijeg dijela stanovništva. Također je istaknuo potrebu zajedništva umirovljenika.

I gosti su u svojim istupima govorili o materijalnom stanju umirovljenika. Posebno je djelovao istup g-đe Jasne Petrović koja je istaknula da smo po kupovnoj moći najslabiji u našem okruženju. Zatim je navodila konkretne postotke prema prosjeku plaća, kod nas je 38%, a u svim drugim državama je taj postotak veći. Čak i u Bosni i Hercegovini, a da ne govorimo o Sloveniji. Mnogi u Lijepoj našoj govore da smo je drugačije sanjali i da još uvijek sanjamo da imamo uređeno i pravedno društvo. Ako hoćemo da ono zaista bude tako moramo se najprije „probuditi“ završila je gospođa Petrović. I zastupnik u Saboru gospodin Špika istakao je potrebu zajedništva među svim umirovljeničkim strankama i udrugama. Kako je poznato da je on nekad bio član MUH, zatim je prešao u Hrvatsku stranku umirovljenika, pa osnovao vlastitu i na kraju uspio sastaviti takve četiri minijaturne stranke u jednu pod nazivom (zamislite) „Umirovljenici zajedno“. To njegovo izlaganje bilo je totalno neuvjerljivo, da ne kažem groteksno.

U drugom dijelu sjednice (bez gostiju) bila je rasprava o izvješću za 2015. godinu, financijskom izvješću i Nadzornog odbora. Bilo je dosta kritičnih tonova, a i samokritike. Najviše je primjedbi bilo na visinu isplaćenih honorara (preko 300.000 kuna). Bilo je pojedinaca koji su ponovno isticali da bi se MUH morala i politički organizirati, jer ne možemo biti zadovoljni sa stanjem u državi. Iako nismo da umirovljenici izlaze na ulicu, izgleda da je došlo vrijeme i za to, tvrdili su neki.

Svi su izvještaji sa velikom većinom prihvaćeni i na kraju je pjevački zbor otpjevao tu šaljivu himnu penzića.

Tomislav Baran

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Svidja mi se !

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content