Mozak i crijeva – psihosocijalni aspekti probavnih poremećaja

Jan 26, 2016 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Učenje za 3. dob

Sveučilište za 3. dob poziva sve zainteresirane na sljedeće u nizu kratkih besplatnih predavanja.

Predavanje Mozak i crijeva – psihosocijalni aspekti probavnih poremećaja, na rasporedu je u srijedu, 27.01.2016., u 17 sati (Filozofski fakultet, soba 105 – kampus Sveučilišta u Rijeci na Trsatu).

Ukratko o predavanju:
Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, kronične upalne bolesti crijeva te sindrom iritabilnog crijeva, najčešći kronični funkcionalni poremećaj crijeva, tradicionalno se smatraju nezavisnim entitetima. Međutim, fenotipska ekspresija ovih dviju skupina bolesti se preklapa, ne samo u zajedničkim simptomima promijenjene aktivnosti crijeva povezane s abdominalnom boli i neugodom, već i u činjenici da se kod sindroma iritabilnog crijeva uočavaju znakovi mikroskopske upale, a kod upalnih bolesti crijeva nesklad između percepcije težine bolesti i stvarne aktivnosti bolesti. Prema biopsihosocijalnom modelu upalne bolesti crijeva i sindrom iritabilnog crijeva su produkt interakcije promijenjene fiziologije crijeva i psihosocijalnih čimbenika koja se odvija putem recipročnih veza između mozga i crijeva.

logoS3D1 - veliki

O psihosocijalnim aspektima probavnih poremećaja govorit će prof. dr. sc. Mladenka Tkalčić s Odsjeka za psihologiju (Filozofski fakultet) te internist-gastroenterolog doc. dr. sc. Goran Hauser, dr. med. (Zavod za gastroenterologiju).

Sveučilište za treću dob nudi neformalni oblik obrazovanja koji osobama treće životne dobi omogućuje stjecanje novih spoznaja i povezivanje stečenog znanja s osobnim životnim iskustvom. Program se provodi u suradnji s Gradom Rijeka i Gradom Opatija.

e-mail: 3.dob@uniri.hr
telefon: 051-584-861
web: poveznica na službenu stranicu

Hvala na praćenju.
Srdačno,

Jana Ažić

Sveučilište u Rijeci
Radmile Matejčić 3, G-038
(Kampus Sveučilišta u Rijeci)
51 000 Rijeka
Tel: 051-584-861
jana.azic@uniri.hr

logoS3D1 - veliki

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content