Obilježavanje Dana žena

Mar 22, 2013 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Zdravlje i rekreacija

Zašto i danas, nakon dugotrajne i bespoštedne borbe za ostvarivanje prava žena, ima skepse i nedoumica oko obilježavanja Dana žena? Obilježavajući ovaj vrlo značajan Međunarodni praznik žena podsjećamo se na prohujala burna vremena u kojima je odnos prema ženskoj populaciji bio krajnje nehuman i nemilosrdan. Bilo je to vrijeme potpune obespravljenosti žena na svim područjima društvenog života.

Zahvaljujući svome dostojanstvu, hrabrosti i sve češćim pobunama i obustavama rada radnica-žena početkom dvadesetog stoljeća, došlo je do promjene društvenog odnosa prema pravnom položaju žena.

Nažalost i danas, kada su formalna prava žena izjednačena s pravima muškaraca, još uvijek ima zemalja gdje su prava žena samo deklarativna. I kod nas, s vremena na vrijeme, pojavljuju se neshvaćanja i neopravdano zanemarivanje značaja obilježavanja Dana žena, već ga se doživljava kao relikt nekakve političke prošlosti.

Žana ima višestruku ulogu u današnjem društvu, onu tradicionalnu kao domaćica, supruga, majka – odgajateljica, ali i onu novijega datuma (gledano u okvirima postrojanja ljudske zajednice) kao radnica i hraniteljica obitelji. Žena je osnova i temelj obiteljske i svake druge društvene zajednice, pa je neshvatljiva i neprihvatljiva averzija nekih na obilježavanje tog značajnog Praznika žena.

Ovogodišnje klupsko obilježavanje Dana žena, članica i članova Kluba umirovljenika „Srdoči“, odvijalo se u tri pravca.

Članice i članovi sportskih sekcija sudjelovali su dana 08.03.2013.god. na sportsko-rekreativnom turniru u pikadu, šahu i kartanju u klubu umirovljenika „Škurinje“.

Takmičarke pikado sekcije u sastavu: Ana Bačić, Antonija Bubanj, Ivanka Čabraja, Antonija Bubanj, Stanka Popadić i Milka Vuković, nagrađene su medaljama i peharom za osvojeno 2. mjesto.

pikado

Šahistima Đuri Čakardiću i Bošku Maliću uručene su medalje i pehar za osvojeno 1. mjesto te kartašima Zvonku Bačiću i Anti Kačaniću pripale su medalje i pehar, takođe, za osvojeno 1. mjesto.

šah kartanje

Veliki broj naših članica, koje se bave volontersko-kreativnim radom na izradi ručnih radova (lutke, proizvodi od keramike, slikarstvo i dr.), sudjelovale su na izložbi i modnoj reviji u Filodramatici.

Za najstarije članice (80+) u prostorijama Kluba upriličen je prigodan domjenak i podjela karanfila.

karanfilDan žena_Srdoči

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Sretan Uskrs članovima kluba Srdoči !!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content