Od suncobrana do kišobrana

Apr 2, 2013 od     2 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Ovog proljeća imamo dosta kiše, no znamo li ponešto o povijesti kišobrana… Prvi kišobran je izumljen prije četiri tisuće godina u Kini za vrijeme dinastije Wei i koristio se je kao suncobran za  zaštitu od sunca i bilo je napravljen od papira. Ti suncobrani su se potom premazivali voskom kako bi se mogli koristiti i za vrijeme kiše i predstavljali su simbole plemstva i moći.

kiša

Iz Kine su se potom proširili u Japan i Koreju, a zatim putem svile u Perziju i na Zapad. U staroj Grčkoj ( 5 .st.pr.Kr.) su ga nosile samo žene dok su muškarce koji bi ga nosili smatrali ženskastim. U Rim je stigao preko Etrušćana. U zapadnom svijetu je postao popularan tek u 16. st. kao predmet samo za žene. Među muškarcima ga je popularizirao engleski pisac Jonas Hanway (1712-1786).

Prva prodavaonica kišobrana je otvorena 1830. i još uvijek se nalazi u Oxfordskoj ulici br. 53 u Londonu i zove se  „James Smith i sinovi“. Prvi europski kišobrani su bili napravljeni od drva ili kitovih kostiju i pokriveni kožom ili nauljenom tkaninom, dok su savijene ručke bile od tvrdog drveta ili ebanovine.

Godine 1852. Samuel Fox je izumio kišobran s čeličnom konstrukcijom, a 1885. W.C.Carter stalak za kišobrane, dok su sklopivi kišobrani stari tek oko 100.g.

Uz kišobran se vezuju i praznovjerja pa tako se kišobran ne smije otvarati u kući ili zatvorenom prostoru jer to donosi nesreću svima koji žive u toj kući, kao i ako nekome poklonimo kišobran, zatim ako djevojci koja nema dečka padne kišobran iz ruke tada se nikada neće udati, kišobran ako je otvoren kada ne pada kiša doziva ružno vrijeme i kišu, kao i držanje kišobrana na stolu ili krevetu i dr.

kišobran

2 Komentara + Dodajte komentar

  • Pregršt povijesnih podataka o neizbježnom kišobranu u ovim dugim kišnim danima!

  • Moj plavi LA ROCHE KISOBRAN TRAJE VEC GODINAMA. TOPLO GA PREPORUCAM SVIMA!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content