Plesom do zdravlja

U petak, 29. travnja obilježava se Svjetski dan plesa. Pročitajte više o pozitivnim učincima plesa na zdravlje.

Pokret je čovjeku urođen i ako promatramo njegov razvoj kroz povijest vidimo da je uvijek bio u nekom pokretu. Pokret i gibanje su osnova plesa, a čovjek je od pamtivijeka i plesao, plesao je pri rođenju, smrti, radu, odmoru, religijskim svečanostima, ratu i miru. Ples se prvobitno smatrao svetim činom i bio je povezan s duhovnom stranom života određene kulture. Kao i u prošlosti, pa tako i danas, ples predstavlja dio ceremonija, rituala, slavlja i zabave. Razne su kulture koristile pokret i ples u svojim društvenim zbivanjima za postizanje fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja. Ples predstavlja odličnu tjelesnu aktivnost, ali je i mnogo više od toga zbog svoje multidimenzionalnosti jer zbog prepuštanja zanosu, opuštanju i razigranosti postaje zabava u kojoj se povezujemo s drugima, ali i sa samim sobom. Kao društvena aktivnost donosi mnoge dobrobiti, prije svega stvara prilike za upoznavanjem novih osoba i novih odnosa što pozitivno djeluje na samopoštovanje i pozitivniji pogled na život i svijet. No, ples je umjetnički izričaj i jedan od najstarijih oblika izražavanja ljudske kreativnosti.

Nažalost u današnje se vrijeme ubrzanog i pretežno sjedalačkog načina života, kada su prijevozna sredstva, daljinski upravljači, mobilni i slični moderni komunikatori nadomjestili čovjekovu potrebu za kretanjem i druženjem, a samim time i direktno mu ugrozili zdravlje, nameće sve veća potreba isticanja određenih aktivnosti koje blagotvorno djeluju na sve aspekte zdravlja, a ples zasigurno spada u tu kategoriju.

Niz studija potvrđuje činjenicu kako ples ima višestruke pozitivne učinke na naše zdravlje, odnosno na naše na fizičke i kognitivne sposobnosti.

  1. Pomaže u borbi protiv pretilosti i sprječavanju pojave prekomjerne tjelesne težine – plesom utječemo na povećanu potrošnju energije te samim time na sagorijevanje kalorija. Procjenjuje se da sagorijeva između 10 do 20 kalorija po minuti, ovisno o intenzitetu i brzini plesa.
  2. Regulira razinu šećera i masnoće u krvi – istraživanja su pokazala da pomoću plesa smanjujemo razinu lošeg kolesterola u krvi (LDL) i povećavamo razinu dobrog kolesterola (HDL). Dijabetičarima može pomoći da pod kontrolom drže razinu šećera u krvi.
  3. Blagotvorno djeluje na sve organske sustave – plesom smanjujemo rizik od pojave bolesti dišnog, kardiovaskularnog i lokomotornog sustava te utječemo na snižavanje povišenog krvnog tlaka. Pomaže u prevenciji i liječenju osteoporoze i artritisa.
  4. Izuzetno pozitivno djeluje na koordinaciju, motoričke sposobnosti i ravnotežu – ples je jedna od najboljih i najugodnijih fizičkih aktivnosti koja će ojačati naše kosti i zglobove, utjeće na povećanje fleksibilnosti zglobov i povećanje tonusa mišića.
  1. Unaprjeđuje kognitivne sposobnosti i pomaže moždanim “vijugama” da ostanu u formi – prilikom plesanja moramo pamtiti korake i rutine, zbog čega ta fizička aktivnost postaje sjajna mentalna vježba za mozak, a pozitivno utječe i na percepciju, pažnju, pamćenje, predočavanje i mišljenje (unaprjeđenje sekvencijalnog procesa misli) i u konačnici utječe na emocionalne i motivacijske aspekte psihičkih procesa (potrebu za kretanjem, osjećaj sigurnosti i pripadanja te samopoštovanje).
  2. Održava vitalnost – nije tajna da plesanje zaustavlja proces fizičkog i mentalnog starenja i u naš um unosi pozitivu i ne dopušta našem duhu da ostari. Kao i svaka druga tjelesna aktivnost ima snažan utjecaj na smanjenje razine stresa koji pak ima jak utjecaj na razvoj bolesti, slabljenje imuniteta i pogoršanja zdravstvenog stanja organizma.
  3. Učvršćuje odnose i zbližava – ples je odličan oblik zabave, daje nam priliku da upoznajemo nove ljude, da se zbližavamo te tako stvaramo društveni život u  pozitivnoj i ugodnoj atmosferi koja djeluje na poboljšanje međuljudskih odnosa i povećanje socijalizacije kod ljudi. Doprinosi i  društvenim vrijednostima poput razvoja kreativnosti, stjecanju novih poznanstva, umjetničkim spoznajama, socijalizaciji, osjećaju pripadnosti grupi i stvaralaštvu, kao i stvaranju bolje slike o vlastitom tijelu.
  1. Čini na sretnima – plesanjem se povećava razina endorfina (hormon sreće) u krvi koji poboljšava naše raspoloženje, pomaže nam da se borimo protiv stresa i depresije, puni nas samopouzdanjem i pozitivnom energijom te tako utječe i na bolju kvalitetu sna.

 

Glazba i ples usko su povezani. Glazba predstavlja univerzalni jezik koji je prepoznatljiv u svim dijelovima svijeta. Jednako djeluje na čovjeka bez obzira gdje se nalazio, kojim jezikom govorio, koje boje kože bio ili sl. Slušajući glazbu, iako ne prepoznajemo riječi i ne znamo značenje, preplavljuju nas univerzalne emocije. Ponekad su to suze, ponekad osjećamo toplinu koja prožima cijelo tijelo, a ponekad osjećamo neodoljivu želju da zaplešemo. Kako ples tako i glazba  pozitivno utječe na ljudsko zdravlje. Opuštajuća smiruje i smanjuje napetost, dinamična potiče raspoloženje i podiže energiju. Kod kombinacije s pokretom prilikom plesa, pozitivni učinci na zdravlje se višestruko pojačavaju. Ples u kombinaciji s glazbom predstavlja vrlo pogodan oblik tjelesne aktivnosti i zabave za sve dobne skupine, stoga se opustite i zaplešite sami ili u društvu, kroz organizirane aktivnosti ili u svom domu, a može i na zabavi. Ples može biti zahtjevan onoliko koliko to sami želimo i koliko nam tijelo dozvoljava.

Pustite glazbu i prepustite se osjećaju koji će vas povesti…..

 

 

prim.Helena Glibotić Kresina, dr.med.spec.javnog zdravstva

Nevenka Vlah,univ.mag sanit.publ.

Odjel socijalne medicine

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content