Podnevni koncert na violini Franje Kresnika

Feb 21, 2020 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno

U subotu, 22. veljače, u 12 sati, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održat će se koncert na violini koju je izradio dr. Franjo Kresnik, umjetnik i znanstvenik koji se prije stotinjak godina više nego itko prije ili poslije njega približio nenadmašnom misteriju gradnje Stradivarijevih i Guarnerijevih violina. Na Kresnikovoj violini svirat će Gernot Süßmuth, renomirani njemački violinist iz Berlina.Riječkoj će publici Kresnikovu violinu predstaviti Gernot Süßmuth na koncertu u sklopu izložbe Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, koja je dio projekta Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći.

Renomirani njemački violinist iz Berlina nastupao je u Hrvatskoj više puta. Čest je gost festivala Samoborska glazbena jesen, gdje je 2015. imao priliku prvi put vidjeti i isprobati Kresnikovu violinu izloženu u sklopu Festivala. Oduševljen violinom, nastupio je upravo svirajući na tom instrumentu.

Gernot Süßmuth je violinist koji je svoju glazbenu karijeru sa samo devet godina kada prvi put nastupa kao solist pred orkestrom.

Danas je umjetnički ravnatelj Komornog orkestra Europske unije, a koncertne turneje odvele su ga kao dirigenta i solista ovog ansambla kroz Njemačku, u zemlje Srednje i Južne Amerike i Englesku. Nekoliko je godina bio posvećen odgoju mladih glazbenih talenata na konzervatorijima u Berlinu i Weimaru, a 2004. godine postao je počasni profesor na Glazbenoj akademiji “Franz Liszt” Weimar.

Kremonske violine u Rijeci će biti izložene do 8. ožujka, kada će ih zamijeniti instrumenti i ostala građa iz fundusa PPMHP-a. Izložba “Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci-Kresnik i Cremona” ostaje otvorena do siječnja 2021.

Ulaz na koncert je slobodan.

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content