Predavanje o opatijskom groblju

Mar 30, 2015 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Učenje za 3. dob

Sa Sveučilišta za treću dob primili smo obavijest o novom predavanju.
Pozivamo sve zainteresirane da 31. ožujka 2015. u 17:00 sati budu ispred opatijskog groblja (adresa je: Varljenska cesta 2, Opatija) i prisustvuju predavanju profesorice Melinda Kostelac: „GROBLJE OPATIJA – OD SAMOSTANSKE GROBNE ČESTICE DO REPREZENTATIVNOG GROBNOG KOMPLEKSA“.

Sažetak predavanja:
Predavanje o groblju Opatija ponuditi će nevjerojatnu povijesnu kronologiju „općinskog groblja“ Opatije, nastalog kao plod nagle urbanističke ekspanzije turističke Abbazie. Uz kratki pregled povijesti sviju lokacija groblja na opatijskom području, naglasak će predavanja biti na neposrednom očitavanju važnosti groblja u kontekstu multikonfesionalne cjeline i obiteljske baštine grada.
Pored znamenitih nadgrobnih spomenika, u neposrednoj ciljanoj šetnji grobnim alejama i jedinstvenoj konfiguraciji lokaliteta groblja Opatija, detektirati će se jedinstveni artefakti prošlosti pojedinaca, zaslužnih ličnosti, političkih previranja koja se zrcale u arhivskim detaljima povijesnih spisa i ukazati na iznimnu važnost očuvanja starih obiteljskih grobnica u izazovima suvremene infrastrukture, kao monumentalnih svjedoka kolektivnog sjećanja i poveznice sa dalekom funeralnom prošlošću.

logoS3D1 - veliki
Sveučilište za 3. dob program je cjeloživotnog obrazovanja Sveučilišta u Rijeci za starije od 55. godina, a ostvaruje se uz financijsku potporu Grada Rijeke i Grada Opatije.
Uskoro kreću upisi u novi proljetni ciklus predavanja u kojem će šarolik program ponuditi Kulturalni studiji.

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content