Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda

Oct 21, 2016 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

U sklopu programa Upoznajmo svoj grad da bi ga više voljeli, možete posjetiti izložbu o riječkom torpedu.

Vjerojatno ste već primijetili različite ovogodišnje aktivnosti kojima se u našemu gradu obilježava velika 150. godišnjica izuma torpeda, jednog od najvećih tehničkih dostignuća 19. stoljeća. U sklopu našega programa, i mi ćemo obilježiti ovaj važan jubilej, i to posjetom izložbi “Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda” koja je otvorena u prostoru željezničkog skladišta na Žabici.

Posjet izložbi održat će se ove subote, 22. listopada 2016. godine, s početkom u 12:00 sati. Gospodin Goran Pernjak, jedan od autora izložbe, održat će stručno vodstvo pri obilasku postava, dok će drugi dio posjeta uključivati edukativni film.

rijecki-torpedo

Okupljanje građana bit će u 11:30 sati ispred Erste banke na Jadranskom trgu. Posjet izložbi plaća se simboličnih 20,00 kn te molimo sve posjetitelje da pripreme što točniji iznos, kako bismo “brzo i bezbolno” riješili administrativni dio obilaska i posvetili se uživanju u izložbi.

Svatko od nas zasigurno zna barem mali djelić priče o torpedu i njegovim neraskidivim vezama uz naš grad. Za svaki slučaj, kako bismo se pripremili na sve ono što nas čeka na izložbi, donosimo vam kratki dio osvrta koji je povodom otvorenja izložbe objavljen na portalu Fiuman.hr:

“Slavna povijest riječkog torpeda počinje suradnjom riječkog izumitelja Giovannija Luppisa i inženjera Roberta Whiteheada, koja je dovela do prvog uspješnog probnog lansiranja torpeda pred Riječki m tehničkim zavodom (Stabilimento tecnico fiumano) na kraju današnje Baračeve ulice. Zavod nakon toga prerasta u prvu Tvornicu torpeda na svijetu, onu istu u kojoj je stoljeće potom, 1965. godine proizveden i posljednji riječki torpedo. Ove godine obilježava se 150 godina od ovog svjetski značajnog tehnološkog izuma.

Na izložbi su prikazana nova torpeda izvučena iz mora i novopronađeni prototipovi – jedinstveni na svijetu primjerci motora koji pokazuju visoku razinu istraživačkog laboratorija riječke tvornice. Osim pedesetak originalnih predmeta – torpeda, lansirnih cijevi, različitih tipova žiroskopa, dubinskih sprava, upaljača, indikatora smjera i brzine, opreme za ispitivanje torpeda i raznih instrumenata – dijelova torpeda, na izložbi su predstavljene i maketa Luppisovog čuvara obale, maketa prvog Whiteheadovog torpeda, kao i maketa lansirne stanice, te brojne projekcije.

Prikazani su i iznimno atraktivni animirani prizori rada i lansiranja torpeda različitih proizvođača, koji će i onima koji nisu stručnjaci i koji nisu skloni tehnici, moći približiti složenost torpeda i visoke tehničke i znanstvene domete riječke tvornice. Isto tako, u izložbu je uklopljena i izložba o povijesti torpeda koja se već mogla vidjeti u Muzeju grada Rijeke 2010. godine.”

torpedo1

Za sudjelovanje u subotnjem obilasku nije potrebna posebna najava ili potvrda dolaska. Za sve dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte:

Diana Predrag, diana.predrag@ctk-rijeka.hr, mob. 091/532-7539

Nada Turk, nadaturk55@gmail.com, mob. 091/763-4517

Branka Turčić, brankaturcic@yahoo.com, mob. 091/788-2493

 

Veselimo se druženju u subotu!

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Da smo svi (ŽUPANIJI)-dali tih “simboličnih” 2o kn.-mogli smo UREDITI taj objekt da ne propada godinama!!Svaki dan pogled mi odluta(živim u plavim zgradama(niz 900)-i sjetim se djetinjstva i “rugla” od zgrade na sramotu svih nas!!!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content