Psihološke radionice u Matici umirovljenika grada Rijeke

May 4, 2015 od     2 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Zdravlje i rekreacija

Pozivamo članove da se u Matici umirovljenika grada Rijeke prijave za sudjelovanje u psihološkim radionicama.

Radionice će voditi psiholog po principima bihevioralno-kognitivne terapije. Bit će obrađene dvije teme:
1. Depresija i osamljenost
2. Stres i anksioznost

Radionice se provode u sklopu projekta “Iskoristi dan, nemoj biti sam” za koji je sredstva odobrilo Ministarstvo socijalne politike i mladih.
Napominjemo da nisu edukativnog karaktera, dakle na radionicama nećete učiti o navedenim peremećajima. One su namijenjenje osobama koje se suočavaju s nekim od navedenih problema u svakodnevnom životu i trebaju pomoć u nošenju s njima.

despair-513529_640

Što je depresija?
Depresija je bolest koja uključuje osjećaje tuge, beznađa ili bespomoćnosti. Depresiju često prati gubitak interesa za život, smanjena energija, osjećaj bezvrijednosti ili nemogućnost da obavljate poslove koje ste prije s lakoćom obavljali. Depresija nije privremena tuga vezana uz neki specifičan događaj.

man-93951_640

Što je anksioznost?
Anksioznost je mentalno stanje karakterizirano pretjeranom, preuveličanom tjeskobom i brigom o svakodnevnim životnim događajima bez nekih očitih, validnih razloga za brigu. Ljudi s anksioznim poremećajem skloni su tome da očekuju nevolju na svakom koraku i ne mogu prestati brinuti o zdravlju, novcu, porodici, poslu ili školi. Ta briga je vrlo često neopravdana ili pretjerana za tu situaciju. Svakodnevni život postaje konstantno stanje brige, straha i strepnje.

psychotherapy-466987_640

Što je bihevioralno-kognitivna terapija?
Bihevioralne i kognitivne terapije su znanstveno zasnovani pristup za koje istraživanja pokazuju da su efikasni za širok raspon problema. Klijenti i terapeuti zajedno rade na prepoznavanju i razumijevanju problema. Traže povezanost i odnose između misli, osjećaja i ponašanja.
Pristup se oslanja se na razvijanje zajedničkog shvaćanja klijentovih problema između terapeuta i klijenta i na njihovo zajedničko rješavanje. Postavljaju se ciljevi koji se žele postići u terapiji tijekom koje terapeut pomaže klijentu da usvoji vještine i tehnike suočavanja s problemom koji ima.

heart-665177_640

Sudionici mogu očekivati jednu radionicu tjedno, u trajanju od 90 minuta. Ukupno će se održati 10 radionica za svaku grupu, s time da će se prema kraju tretmana radionice prorjeđivati na svaka dva tjedna i rjeđe.
Prijave primamo u Matici umirovljenika grada Rijeke, radnim danom od 8:00 do 11:00 sati. Radionice će započeti čim se skupi grupa polaznika.

2 Komentara + Dodajte komentar

  • Postoje određene ideje o terapiji glazbom (tipa ”El Sistema kakva se prakticira u Venezueli i USA). Dakle, ideja ima … pitanje je ima li volje da ses ideje provedu. Prijaviti se ? Komu gdje kad itd … ?

    • Poštovani Marijan,
      kroz kratak pregled El Sisteme na internetu, možemo reći da je ideja zanimljiva. Molimo vas da nam se javite telefonom i dogovorite dolazak u Maticu kako bi nam opisali ideju i kako bi je pokušali uklopiti u neki od natječaja u sljedećem razdoblju.

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content