Radio Rijeka, 1. studenog 2020.

Oct 30, 2020 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno

Slušajte nas na Radio Rijeci, u nedjelju 1. studenog 2020. u emisiji “Zlatne godine”

 

Radio Rijeka – Zlatne godine

  1. studenog 2020., Ivančica Celevska

 

Nekoliko je događaja poremetilo našu rutinu i danas ćemo progovoriti o tome. Radi se o zabrinjavajućem porastu broja osoba pozitivnih na testu za korona virus što znači da će i epidemiološke mjere biti još restriktivnije i za tu se situaciju upravo starije osobe moraju dobro pripremiti. U tom svjetlu iščitavamo i Rezultate istraživanja o kvaliteti života osoba starije životne dobi na riječkom području u vrijeme mjera provedenih u lipnju zbog pandemije. Stigli su i statistički podaci za rujan koji ukazuju na sve veće siromaštvo umirovljenika.

 

-Kakvi su rezultati istraživanja?

Zaista je vrijedno hvale to što je tematska grupa za zdravo starenje projekta „Rijeka- zdravi grad“ tako brzo reagirala i provela ovo istraživanje pod vodstvom profesorice Sanje Smojver Ažić otkrivajući nam koliko se usamljenosti, zabrinutosti, neizvjesnosti i depresije krije iza zatvorenih vrata stanova umirovljenika koji žive sami. Jer upravo je njima najteže palo smanjivanje socijalnih kontakata.

 

-Može li se nešto učiniti da se to izbjegne ili da se stanje poboljša ako se opet proglase stroge mjere izolacije?

Sudionici u istraživanju sami su otkrili što bi im bilo važno i pokazalo se da rješenje vide u tome da se u većim zgradama organizira pomaganje starijim susjedima, primjerice oko zamjene knjiga  u knjižnici, zakazivanju pregleda, izvođenju kućnih ljubimaca i plaćanju računa. Međutim, ispada u konačnici da bi im najviše značio telefonski poziv koji bi im pokazao da netko brine za njih. Ovo dragocjeno istraživanje otkriva i kako je malo ljudskosti i topline potrebno da se nekome uljepša dan i otkloni usamljenost i daje nam vrlo jasne smjernice koje trebamo slijediti ne samo u doba korone.

 

-Što kažu najnoviji službeni podaci o standardu umirovljenika?

Za kompletnu sliku dovoljne su samo dvije brojke a to su iznos prosječne mirovine i granica siromaštva. Prosječna mirovina stečena radom i uplatom doprinosa za milijun i stopedeset tisuća umirovljenika iznosi 2.558 kuna mjesečno, a linija siromaštva je 2.710 kuna.

 

 

 

 

KLUB CENTAR

Obavještavamo naše članove da će Klub Centar u Kružnoj, biti zbor radova,  potpuno zatvoren od 2. do 6. studenog.

DRUŠTVENE IGRE

Započeli smo s igranjem društvenih igara. Susreti se održavaju srijedom u Klubu Centar u Kružnoj u vremenu od 16,00-18,00. Sekcija ima i voditelja kako bi se sudionici lakše upoznali s pravilima te kako bi igra bila dinamičnija.

NORDIJSKO HODANJE

Obavještavamo članove sekcije za nordijsko hodanje, osnovane u okviru projekta „Navuci dres, smanji stres“ da se tečaj nastavlja u utorak 03. studenog u 11 sati. Okupljamo se na Biviu kod okretišta autobusne linije broj 1. Ako vrijeme bude loše, hodanje se ne otkazuje već preporučamo nošenje kišne kabanice.

 

BAZENI KANTRIDA

Obavještavamo sve posjetitelje bazena na Kantridi da se posjeti otkazuju do daljnjega.

 

Pozivamo članove da prate naše mrežne stranice penzići.rijeka.hr.

 

 

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content