Radio Rijeka, 26. lipnja 2022.

Jun 24, 2022 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno

Radio emisija Zlatne godine, 26. lipnja 2022. godine, gostuje Emil Baumgartner. 

RAD KLUBOVA

Klubovi Matice umirovljenika grada Rijeke rade do 30. lipnja, a ponovno ih otvaramo 5. rujna 2022. godine. Šalteri Matice u Kružnoj će raditi do 4. i ponovno se otvaraju 29. kolovoza kada će umirovljenici ponovno moći doći, obaviti administrativne poslove ili podignuti bonove za subvencioniranu prehranu.

 

PROGRAM PREHRANE U DOMU CRVENOG KRIŽA

Program subvencionirane prehrane nastavlja se i u vremenu ljetnih praznika u domu Crvenog križa na Pećinama. Radno vrijeme u kojem umirovljenici mogu objedovati je svakim radnim danom od 11:30 do 12:30 sati, a vikendima i blagdanima se uzima hrana za van. Molimo sve koji dolaze da poštuju kućni red koji vlada u Domu. Bonove za srpanj i kolovoz možete uzeti u Kružnoj ulici, od 27. lipnja do 5. srpnja, od 8 do 11 sati.

21. MEĐUŽUPANIJSKI SUSRETI UMIROVLJENIKA NA PLATKU

 

Matica umirovljenika PGŽ-a i ove godine organizira međužupanijski susret umirovljenika na Platku. Susret će se održati 2. srpnja 2022. godine s početkom u 9 sati. Susret će biti obilježen sportskim natjecanjima, nastupima pjevačkih zborova, folklornih i plesnih grupa i naravno šetnjom po prekrasnom Platku. Od sportskih aktivnosti možete se natjecati u boćanju, visećem kuglanju, pikadu, ubacivanju lopte u koš i nabacivanju kolutova.

RADIONICE

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na besplatne radionice bubnjeva, te radionice električne i bas gitare koje se provode u sklopu projekta RiGenerAkcija! – Aktivni u mirovini. Radionice električne i bas gitare počele su s provedbom 23. lipnja 2022. i trajat će do travnja 2023. Radionice sviranja bubnjeva krenut će s provedbom u rujnu 2022. godine. Navedeni projekt provodi udruga Ri Rock u partnerstvu s Maticom umirovljenika Grada Rijeke. Za prijavu su potrebni kopija osobne iskaznice i dokaz o mirovini.

JEDRENJE

 

Ostalo je još nešto slobodnih mjesta za jedrenje za umirovljenike na krstašu, uz stručno vodstvo profesionalnih skipera. Jedrenje je organizirano po promotivnim cijenama, 29. lipnja i 6. srpnja. U svakom terminu se ide u dvije grupe i to u 7 i 9 sati. Ohrabrite se i zaplovite s nama. Za više informacija i za prijave obratite se na šalteru u Kružnoj ulici.   

 

POZIV U VIJEĆNICU GRADA RIJEKE

U srijedu 29. lipnja pozivamo vas na dvostruki program u prizemlju Gradske vijećnice. U 12 sati Hrvatska matica iseljenika, podružnica Rijeka poziva na predavanje Zvonimira Navale o našim iseljenicima u Južnoj Africi i njihovom sudjelovanju u Burskim ratovima.

U 18 sati naša članica, poštovana i vrijedna Marija Šenk, poziva na predstavljanje jedanaeste zbirke pjesama SVJETLA MOGA GRADA.  Promotivna prodaja započinje u 18 sati.

 

RAD MATICE U PERIODU OD SIJEČNJA DO LIPNJA

Kao i protekle godine i tijekom zadnjih šest mjeseci, rad Matice je obilježen pandemijom i ograničenjima koje nam je ona donijela, pa smo tako glavninu naših aktivnosti okrenuli boravku na otvorenom.  Ipak, u odnosu na prijašnje godine, došlo je do povećanja broja članova. Posljedica je to ponovne organizacije događanja na otvorenom i povećanog broja programa i aktivnosti. Međutim, velik broj umirovljenika odlučuje se za učlanjenje i zbog popusta koje omogućava članska iskaznica Matice.

 

Nastavljena je odlična suradnja s Klubom sportske rekreacije Gorovo iz Opatije i licenciranim instruktorom nordijskog hodanja, gospodinom Daliborom Korenićem.  Ovoga puta, u sklopu projekta Učim. Hodam. Osjećam., aktivnost je nastavljena sve do Dana sv. Vida, 14. lipnja, kada se održala posljednja šetnja. Nastavak nordijskog hodanja planiran je za rujan 2022. Osim same promocije nordijskog hodanja, približili smo članovima brojne šetnice unutar grada Rijeke, ali i u riječkom prstenu. Tijekom godine održale su se 22 šetnice, i to na lokacijama uz more kao što su Bivio, Preluk, Kostrena, opatijski i riječki Lungo mare. Osim toga, obišli smo i nešto brdovitije krajolike na lokacijama Drenova, Veli vrh, Ronjgi, Kastavska šuma, izvor Rječine, mlin Žakalj, grad Grobnik, itd. U vrijeme pandemije izazvane virusom Covid-19, ovo je bila jedna od rijetkih aktivnost koja se odvijala bez odgađanja, budući da se provodi na otvorenom. Također, dobrobiti druženja, socijalizacije te smanjenja izolacije starijih osoba, čemu je ova aktivnost doprinijela, nemjerljive su.

Tijekom prvih šest mjeseci nastavile su se aktivnosti u sklopu projekta RiGenerAkcija! Aktivni u mirovini. Tako smo tijekom ovog razdoblja organizirali radionice keramike, sviranja bas i električne gitare, bubnjeva, šivanja i rekreacije na otvorenom. U okviru ovoga projekta provodi se, sa Odsjekom za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, istraživanje o navikama i potrebama umirovljenika, s ciljem aktivnog starenja i približavanja aktivnosti što većem broju umirovljenika.

Nastavili smo s aktivnostima u okviru projekta Brigama se nemoj dati u matici dane krati, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a. Organizirali smo predavanja i preglede vezane uz potrebe starije populacije (mjerenje mineralne gustoće kostiju, kardiovaskularne bolesti, nutricionistički savjeti, pregled madeža, i sl.).

Nastavljena je suradnja s Riječkim sportskim savezom, pa se osim termina u Bazenima Kantrida i vježbanju pod stručnim vodstvom srijedom, pokrenulo i organizirano grupno vježbanje u Dvorani Zamet i na Trsatu.

Tijekom mjeseca završavamo s tečajem stranih jezika. U tjednu pred nama organizirat ćemo završno druženje s rekapitulacijom učinjenog i planovima za jesen.

Posebno se ponosimo kreativnim radionicama u Verdijevoj ulici, kao i u Klubu Srdoči. Ni drugi klubovi ne zaostaju s brojnim radionicama. Ovaj put ističemo radionicu Haiku na kamiku, koju provodi Klub Sv. Nikola Turnić. Vrijedne članice su svoje uratke uobličile u zbirku kratke forme, ali su stihove prezentirale i na oblucima prikupljenim na riječkim plažama.

Mješoviti pjevački zbor je, pod vodstvom maestra Vinka Badjuka, nakon duže stanke nastavio s radom. Održali su nastupe povodom dana sv. Vida, te na Tuhobiću povodom Dana antifašističke borbe, kao i na brojnim drugim prigodama.

Finale ovog dijela godine je obilježeno druženjem u Kružnoj ulici povodom Dana sv. Vida. Aktivnosti su se održavale tijekom cijelog dana – prijepodne s nordijskim šetačima, a poslijepodne uz turnire u briškuli, trešeti i pikadu, te uz prezentaciju uradaka mnogobrojnih radionica. Večer je završila s koncertom Duška Jeličića Duleta i Bonace uz pjesmu, ples i druženje.

Posebno se zahvaljujemo Gradu Rijeci koji nas i dalje podržava u svim aktivnostima, ali i svim suradnicima, udrugama, ustanovama i tvrtkama.

Ipak, posebna hvala svim našim volonterima, predsjednicima klubova i podružnica koji su pomogli da naši programi i aktivnosti budu vidljivi i pristupačni svim umirovljenicama.

Svim umirovljenicama i umirovljenicima želimo ugodne i zabavne ljetne praznike, što više druženja, šetanja i plivanja te ih pozdravljamo do sljedećeg susreta. DO SLUŠANJA.

 

 

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content