“Rasplesane dizalice”

Mar 7, 2019 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno

Dana 13. ožujka 2019. godine u 18,00 sati u Omladinskom Kulturnom Cenru Palach održava se predavanje te međugeneracijski dijalog na temu riječke kulturne i industrijske baštine.

Događanjem će se oživjeti nekadašnja urbana kultura grada Rijeke, pronesena takozvanim “riječkim valom”. 
Moderator je Velid Đekić, a događaj je otvoren za sve.

Uz brojna obilježja, Rijeka se posebno ističe svojom industrijskom baštinom koja je obilježila prethodna stoljeća – od tvornice konopa, preko rafinerije šećera, tvornice papira pa sve do tvornice torpeda.

I dok su industrijski objekti utjecali na vizuru grada, u srcima se nosi riječki novi val. Parafi, Termiti, Mrtvi kanal, Ogledala, Grad… samo su neka od brojnih imena na čiji će spomen svakom riječaninu misli pobjeći u neka prošla vremena.

Upravo u Palachu oživljavamo i jednu i drugu temu uz predavanje i moderiranje Velida Đekića. Znanja za ovu temu mu svakako ne nedostaje (vidjeti niže u tekstu), no još je bitnije do to znanje može podijeliti na kvalitetan i zanimljiv način.

Događaj će započeti predavanjem o riječkoj kulturnoj i industrijskoj baštini nakon čega će uslijediti moderirani međugeneracijski razgovor temeljen na međusobnom razumijevanju, prenošenju znanja korisnika i zaboravljene tradicije.

Velid Đekić je autor u čijem je peru ostao zabilježen trag Rijeke. 
Bio je dijelom pokretačkog kruga časopisa Quorum, urednik u časopisu Rival, književno-kritičke napise i kulturološke tekstove objavljuje u časopisnoj periodici (Quorum, Dometi, Republika, Istra, Fluminensia, Književna Rijeka itd.), također u dnevnom i sličnom tisku (Novi list, Vjesnik, Danas, Vijenac, Oko, Polet, Nedjeljna Dalmacija, Il Piccolo i drugo). 


Pridružite nam se u što većem broju.

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content