Rečina

Mar 21, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Pogledajte razne naše sugrađane Riječane kada prelaze pješačkim mostovima preko Rečine, da li brzim koracima, ili vuku stare, umorne noge.         Pokušajte otkriti da li prolazeći mostovima razmišljaju, barem malo, o Rečini koja teče ispod njih. Nažalost mala je vjerojatnost da itko prolazeći mostom razmišlja o toj vodi koja je bila toliko važna za ovaj grad. Toliko važna da on najvjerojatnije ne bi ovdje ni bio podignut da ona nije postojala.

DSCN0285

Prvi grad na ovom prostoru, antička Tarsatica, nastao je na ovom mjestu i radi prijelaza preko Rečine. Rimska cesta Via Flavia je iz Targeste i Aquileie prolazila obalom poluotoka Istre do Pole, te je iz tog grada, preko Flanone vodila do Tarsatice. Tu se prelazila Rečina i produživalo prema Senii, te dalje cestama za unutrašnjost ili onom uz obalu Dalmacije.

Korito se Rečine vremenom mijenjalo, pomicalo. Njime je u raznim razdobljima tekla i razna količina vode. Njenim koritom je možda otekla i voda jezera, čije je dno današnje Grobničko polje. Jer ovo je naše područje trusno.

Zapadna obala Rečine često je imala funkciju raznih granica. Bila je početak rimskog limesa, zapadna granica Vinodola, kratkotrajna granica između dva kraljevstva – Jugoslavije i Italije. Oni najstariji sugrađani su, prema programu u pučkoj školi učili da je Rečina zapadna granica Balkanskog poluotoka. Mnogo fizičkih i pojmovnih granica ima ta naša rijeka.

DSCN0282

Rečina i njeno nekadašnje ušće, današnji Mrtvi kanal, Fiumara, sa Školjićem, bili su prva, višestoljetna gradska luka, vrtovi uz rijeku snabdijevali su grad povrćem, a iznad svega Rečina je bila pogonska snaga brojnih mlinova, raznih manifaktura, te znamenite tvornice papira. Baš ta pogonska snaga vode ove rijeke omogućila je gradu Rijeci da sredinom 19. Stoljeća ostvari privredni uspjeh, koji je naš grad ostvario pola ukupne proizvodnje čitave Hrvatske.

Mala Rečina, toka od svega 17 km, dala je i ime našem gradu. A sama je ostala mića, stisnuta unutar zidnih obala, premošćena brojnim mostovima., ali joj je još ostalo pravo ime – Rečina, jer je ona za sve generacije stanovnika ovoga grada bila i ostala vela „reka“ što na našem čakavskom ime Rečina i znači.

DSCN0252-001

K.S.O. „Bulevard“

Rastko Schwalba

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content