Savjeti za zdravlje

Ako želimo zdravlje,  moramo naučiti kako  se zdravljem obogatiti , a ne stalno slušati kako ga možemo izgubiti. Činjenica je da ne znamo kako živjeti da bi sačuvali zdravlje. Zato i nismo zdravi.

Kako se osjećati  zdravim?

O zdravlju se puno govori, o njemu su napisane brojne knjige, ali u većini slučajeva prestručne i predetaljne. Čini se da izostaju osnovne informacije. Nismo svjesni da je u našem interesu živjeti zdravo. Ne znamo ni koje su to zdrave navike. Živimo užurbano.. Preopterećeni smo važnim problemima, za najvažnije nemamo vremena ni volje, pa nam zdravlje ostaje tek neostvarena želja. Često čujemo rečenice koje počinju sa: vi to morate, vi ne smijete, obavezni ste…i one često izazivaju otpor.

Često čujemo da je suvremeni način života nespojiv sa zdravljem. Svojim postupcima to i dokazujemo. Da bismo ispunili zahtjeve koje je suvremeni način života sebi postavio, moramo biti zdravi kao nikada do sada. Moramo govoriti o zdravlju da bismo što prije postali svjesni njegove vrijednosti i prihvatili zdrav način življenja.

 Ako želimo zdravlje,  moramo naučiti kako  se zdravljem obogatiti , a ne stalno slušati kako ga možemo izgubiti. Činjenica je da ne znamo kako živjeti da bi sačuvali zdravlje. Zato i nismo zdravi.

U zdravom tijelu -zdrav duh

Čovjek definitivno nije samo fizičko biće. Naše se tijelo sastoji od nekoliko razina koje obuhvaćaju emocionalnu, duhovnu, psihičku komponentu i one međusobno djeluju na naše fizičko zdravlje.

Sama definicija Svjetske zdravstvene organizacije koja kaže da je zdravlje stanje fzičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti to i potvrđuje. Svjesni smo činjenice da smo u današnje vrijeme gotovo svi izloženi raznim varijantama stresa čije dugotrajno djelovanje utječe na psihičko zdravlje, a shodno navedenoj definiciji utječe, remeti i ostavlja posljedice fizičkom zdravlju. Dugotrajno djelovanje stresora dovodi do iscrpljivanja organizma i vodi u bolest.

Na taj način, narušavanjem psihičke komponenete zdravlja, nastaju brojne fizičke bolesti: povišeni krvni tlak, srčane bolesti (srčani udar), čir želuca, glavobolja, kožne bolesti (psorijaza), nesanica, seksualni poremećaji itd.

Savjeti za zdravlje

Dug život i nije neka nagrada ako ga prati bolest i patnja. Cilj nam je proraditi na njegovoj kvaliteti.  Očekujete li da ćete živjeti dugo, životom ispunjenim tjelesnom snagom, humorom, društvenom povezanošću, onda to temeljno uvjerenje postaje vaš unutarnji kompas koji će uvelike pretkazati vašu budućnost. No, ako ste uvjereni da će je vaš život  ispunjen prazninom, depresijom i bolešću, vjerojatno ćete se zateći kako očajavate, što će vas sigurno voditi u još veću  tjelesnu nemoć. Općenito, zbog svojih negativnih uvjerenje osjećat ćete se lošije i  stariti  brže no što je to  priroda odredila.

Činjenica je da stres ne možemo izbaciti iz svog života, ali se promjenom određenih životnih stilova ipak može kontrolirati. Stres nas stalno izaziva, potiče na nov način razmišljanja i ponašanja. Tek napuštanjem starih obrazaca i usvajanjem pozitivnih životnih stilova te usklađivanjem unutrašnjih čimbenika organizma s vanjskim faktorima možemo pokušati uspostaviti pravilnu komunikaciju s okolinom i na taj način izbjeći mogućnost nastanka bolesti. Tko želi biti zdrav mora biti fizički aktivan kako bi se tijelo oslobodilo nepoželjnih reakcija na stres. Osim toga potrebno je pravilno se hraniti, izbjegavati one namirnice koje još više podižu oslobađanje hormona stresa kao što su rafinirani šećeri, kava i alkohol. Ne zaboravite i na odmor.  Uz dovoljno tjelesne i umne aktivnosti potrebno vam je i dovoljno sna, odmora, razbibrige. Ne kažu ljudi uzalud da 5 min. smijanja koristi zdravlju kao i 15 min trčanja.

Treba početi drugačijim očima gledati na svijet oko sebe; pokušati naći psihičko zadovoljstvo u malim stvarima koje čine život i koje su tu da bi nam život i uljepšale, ali ih zbog preokupacije problemima mi jednostavno ne primjećujemo.

Dovoljno je osvrnuti se malo oko sebe i biti spreman osjetiti blagodati prirode koja nas okružuje; osjetiti beskrajni optimizam kojim ona zrači, udahnuti u sebe boje kojima obiluje i tako ostvariti harmoniju s njenim vibracijama.

Čovjeku je danas, više nego ikad, potrebno buđenje, povratak prirodi iz koje svi potječemo i stapanje s njom. Potrebno je podignuti razinu svijesti do te mjere da shvatimo kako su najvrijednije stvari u nama i svuda oko nas. To su one male stvari koje i ne primjećujemo, a koje zapravo čine život, kao što je topla riječ ili zagrljaj, poljubac, prekrasan cvijet ili ptica… Zbog toga uživajte u životu, u svakom danu koji nam je dan. Nemojte žaliti za onim što je prošlo ili onim što vas čeka sutra, jer time gubite ljepota sadašnjeg trenutka.

Udahnite život!

Pokušajte pronaći nešto lijepo u svakom trenutku!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content