Skupština Matice umirovljenika Hrvatske

Apr 3, 2017 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Socijalno-pravna zaštita

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) održala je 30.3.2017. svoju redovnu Godišnju skupštinu u hotelu Matija Gubec u Stubičkim toplicama.

Iz izlaganja predsjednika MUH-a, Josipa Kovačića, i dostavljenih materijala Matica ima 3 glavna cilja:

  1. Da se hitno promijeni formula za usklađivanje mirovina. Po tzv. švicarskoj formuli mirovine su rasle od 1. siječnja ove godine, samo 1,76%, dok su plaće rasle 5,9%. Danas je u Hrvatskoj prosječna mirovina u odnosu na prosječnu plaću svega 38,4%, a prosjek u Europskoj uniji je 60%. Pa je sasvim jasno da su umirovljenici u Hrvatskoj u najtežem položaju.
  2. Matica traži da se ne prihvati prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama da se ponovo uvede obvezni liječnički pregled za produženje vozačke dozvole sa navršenih 65 godina jer smatraju to diskriminacijom osoba starije životne dobi koja im nameće financijska opterećenja.
  3. Matica će tražiti da se Zakon o obveznim odnosima izmjeni i da se ukine institut dosmrtnog uzdržavanja zbog kojeg su mnogi stari i nemoćni ostali bez svoje teško stečene imovine. Zatražit će i uvođenje pravobranitelja za starije osobe.

            Matica će i dalje razvijati aktivnosti koje su nam već od ranije poznate kao što su ugovaranje popusta i slično. Nadalje, MUH ima jedan ozbiljan problem. Odgovorne osobe iz županija, gradova i mjesta dostavljaju im broj članstva duplo veći nego što dobiju članarina po članu (2 kn). To ne bi smjelo biti. Oni trebaju voditi evidenciju koliko je koja udruga kupila knjižica i markica za svaku godinu. I to je jedini ispravan broj članova. Provjerio sam kod nas u MU Rijeka i mi smo u tom pogledu potpuno ispravni.

            Iz Rijeke na Skupštini MUH-a bilo nas je šestero. Išli smo malim kombijem i put je bio vrlo ugodan. Kada smo s auto ceste skrenuli prema Stubičkim toplicama, prolazili smo i kroz neka manja mjesta. Očito je ove godine proljeće krenulo jačom snagom pa su mnoge voćke procvjetale i ispod njih samoniklo ili uzgajano cvijeće. Procvjetale su trešnje, marelice i druge voćke, kao i ukrasne biljke. Inače osebujan reljef Hrvatskog zagorja ostavlja ugodan i impozantan dojam. Gledajući sve to, sjetio sam se Japanaca koji već 400 godina uživaju ispod svojih rascvjetalih trešanja. Gledao sam tu prirodnu i održavanu ljepotu u tom našem kraju i osjećao sam zadovoljstvo kao i Japanci.

 

Tomislav Baran

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content