Smrtni slučaj u kući

Mar 29, 2012 od     12 komentara    Objavljeno u: Savjeti stručnjaka (socijalno pravna zaštita)

• O smrti ukućana potrebno je prije svega obavijestiti policiju pozivom na broj 192, koja će na adresu stanovanja uputiti mrtvozornika.

• Nakon što mrtvozornik službeno potvrdi smrt vašeg ukućana i izda vam dozvolu za pokop umrle osobe, trebate pozvati Komunalno društvo Kozala d.o.o. Rijeka (tel. 512-528 ili mob. 091/517 6098) koje će preuzeti i prevesti pokojnika u mrtvačnicu na Centralnom gradskom groblju Drenova.

• Vezano uz organizaciju mjesta i vremena pogreba te odabira željenih pogrebnih usluga i opreme potrebno je doći s osobnim dokumentima pokojnika (osobna iskaznica ili drugi dokument sa slikom pokojnika, OIB te, eventualno, članska knjižica Posmrtne pripomoći) na groblje Drenova (Prijamni ured, Braće Hlača 2/a). U sklopu centralnog objekta nalazi se izložbeni salon s raznovrsnim izborom pogrebne opreme (lijes, urna, nadgrobni znakovi i ukrasi te drugo). Na ulazu se nalazi cvjećarnica u kojoj možete naručiti i kupiti vijence, cvjetne aranžmane, svijeće i nadgrobne ukrase.

• Ako za pokojnika/cu nemate osigurano grobno mjesto, u Službi za klesarske i prateće poslove na groblju Kozala (tel. 514-567, 515-344) možete odabrati i zakupiti grobno mjesto na grobljima Kozala ili Drenova.

• U ranije zakupljeno grobno mjesto imate pravo ukopati osobu koja ga je zakupila, članove njezine obitelji i/ili druge osobe za koje zakupnik/ci osobno da/ju pisanu suglasnost ili Uredu grobne evidencije dostavi/e poštom suglasnost ovjerenu kod javnog bilježnika. Nakon toga se utvrđuje mogućnost ukopa pokojnika u to grobno mjesto.

• Pokojnika/cu za kojega/koju nemate ili ne možete osigurati grobno mjesto, odnosno ne postoji mogućnost njegova/njezina ukopa u zakupljeno grobno mjesto, možete pokopati na općem polju groblja Drenova na 15 godina ako je u trenutku smrti osoba imala prebivalište u gradu Rijeci.

• Sve troškove vezane uz pogreb možete podmiriti gotovinom ili određenim debitnim i kreditnim karticama. Za kupnju grobnog mjesta i plaćanje troškova pogreba postoji mogućnost korištenja namjenskih bankarskih kredita.

Tanja Šušić
KD Kozala d.o.o za uređenje i održavanje groblja, pogrebne, grobarske i klesarske usluge
Rijeka, Braće Hlača 2/a
tel. 208-740 ili 514-300
e-mail: info@kd-kozala.hr
www.kd-kozala.hr

12 Komentara + Dodajte komentar

 • Štovana g-đa Tanja,
  molim Vas da mi odgovorite na dva pitanja: Suprug i ja plaćamo Posmrtnu pripomoć za već duži niz godina. Nemamo grobno mjesto a željeli bismo da mjesto ukopa bude na groblju Zamet ako je ikako
  moguće. Da li imamo pravo na grobnicu ili isključivo na nišu i da li ista ostaje u vlasništvu nasljednika.
  Najljepša hvala na odgovoru. Milly

 • Poštovana Milly,
  proslijedili smo vaš upit gospođi Tanji iz KD Kozala i čekamo njezin odgovor, nakon čega ćemo vam se javiti.
  Srdačan pozdrav.

 • Poštovana Milly,

  prenosimo vam odgovor koji smo dobili od KD Kozala:

  KD KOZALA d.o.o. Rijeka raspolaže s novim grobnim mjestima na Centralnom gradskom groblju Drenova i groblju Kozala, no na žalost ne i na groblju Zamet.
  Sve informacije o ponudi, vrstama grobnih mjesta i cijenama mogu se dobiti u Tehničkom uredu Službe za klesarske i prateće poslove, Petra Kobeka 13 (na Kozali) radnim danom od 7 do 15 sati, drugom i četvrtom subotom u mjesecu od 7 do 13 sati, tel. br. 514-567 ili 515-344.
  Sukladno odredbama Zakona o grobljima (NNRH br. 19/98 i 52/12.) nakon smrti korisnika grobnog mjesta, pravo korištenja stječu njegovi nasljednici.
  Za informacije o pravima koje proizlaze iz članstva u Posmrtnoj pripomoći iz Zagreba, Gajeva 29, molimo da im se osobno obratite na tel. br. 01/4556-122, e-mail: posmrtna@posmrtna-pripomoc.hr .

  Lijepo vas pozdravljamo iz uredništva.

 • Najljepša hvala na odgovoru i srdačan pozdrav. Milly

 • koliko košta grobno mjesto na kozali i kako ga kupiti kome se obratiti a što se tiče posmrtne pripomoći imam jedno pitanje zašto posmrtna udruga ne vraća novce nasljednicima a pokojnik je preplatio premiju najmanje 2 puta

  unaprijed hvala

  • Poštovani,
   stranice KD Kozale su ovdje pa im se možete obratiti s pitanjima vezano za njihove usluge.

   Ako se u drugom dijelu pitanja referirate na Fond solidarnosti u Matici umirovljenika, onda vamnjegovo ime govori o “solidarnosti”. Dakle, netko premiju preplati, netko premine nakon jedne uplate pa “zaradi”. To je priroda tog fonda, što su svi znali prilikom uplata u Fond. Matica svim članovima Fonda koji ga redovito plaćaju isplaćuje sredstva prema uvjetima Fonda, a nako nsmrti osiguranika.

   Ako se “posmrtna udruga” iz vašeg komentara odnosi na nešto drugo, onda vas molimo da zanemarite naš gornji odgovor.

 • POŠTOVANI Supruga i ja smo isplatili posmrtnu onih 20 god.Sada smo u statusu očekivanja zadnjeg putovanja.Obostrana želja je kremiranja,a živimo u Rijeci na Zamrtu,a nemamo mjesto za urne.Molimo Vas da nam odgovorite koje su naše mogučnosti za odlaganje urni s obzirom da ne želimo opterečivati djecu.Zahvaljujemo unaprijed na odgovoru.Poz.suradniku gđici Sušić.

 • Postovana Tanja,

  dogodio se smrtni slucaj na teritoriji Rijeke otuđenog člana obitelji, koji nije jako dugo imao kontakta sa obitelji i za koji smo pukim slučajem saznali. Vrlo je izvesno da pokojnik nije imao nikakva dokumenta, osobnu, putovnicu niti slicno te nismo sigurni kako da postupimo u organizaciji pokopa…

  Unaprijed hvala.

  • Poštovana,

   proslijedili smo Vaš upit u KD Kozala te se nadamo skorom odgovoru.
   Uredništvo.

  • Poštovana,
   Kd Kozala nam je odgovorio slijedeće:
   “Za organizaciju sahrane osobe za koju se pretpostavlja da nema dokumente se može pobrinuti i snositi troskove:
   – netko od članova dalje obitelji pokojnika
   – ukoliko je pokojnik imao zadnje prebivalište u Gradu Rijeci, na teret socijalnog programa Grada Rijeke, Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Korzo 16, Rijeka. Također navode da se sahrane pokojnika obavljaju u zakupljena grobna mjesta uz suglasnost njihovih korisnika, odnosno u grobno mjesto na općem polju na CGG Drenova, naravno uz uvjet da je pokojnik u trenutku smrti imao prebivalište na području Grada Rijeke” Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb nas je izvijestio da će sukladno Odluci o socijalnoj skrbi (“Službene novine Grada Rijeke” 14/14) Grad na temelju zahtjeva KD Kozala d.o.o. podmiriti troškove pogreba (osnovnu pogrebnu opremu i troškove ukopa na općem polju), kada umrli nije imao obitelj, odnosno ako je obitelj nepoznata ili nepoznatog boravišta.
   Obzirom na navedeno možete se obratiti KD Kozala, 051/208-725 i 051/514-300 kako bi utvrdili mogućnosti i daljnje aktivnosti. Nadamo se da su vam navedene informacije pomogle.
   Srdačan pozdrav,
   Uredništvo

 • Poštovani,
  u tijeku je ostavinska i u ostavinskoj masi je i pravo korištenja grobnog mjesta. Ptanje koje se nameće je materijalna vrijednost takvog prava, tko je ovlašten i dužan utvrđivati takovu vrijednost i na temelju kojih propisa, zakona i parametara se utvrđuje vrijednost kada je pravo korištenja već konzumirano, budući da se u predmetnom grobnom mjestu (dvostruka niša) već nalaze posmrtni ostaci oba roditelja.
  Puno hvala na odgovoru i lijepi pozdrav.

  • Poštovani, odgovor Vam šaljemo na mail.
   S poštovanjem.

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content