Trsatska gradina

Apr 23, 2013 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Nad strmim kanjonom Rječine, nedaleko njezina ušća u more, na visokom brdu od 135 m, nalazi se utvrđena Trsatska gradina,koja dominira iznad Rijeke. Postojanje Trsatske gradine potiče još iz rimskog doba, kada su je izgradili i koristili kao svoju vojnu utvrdu. Trsatska gradina inače se prvi puta spominje kao sjedište župe 1288 godine. Gradina je služila kao liburnijska osmatračnica odakle se kontrolirao put iz unutrašnjosti prema moru.

Trsatska Gradina 037

Rimljanima je ta lokacija odlično poslužila u doba učvršćivanja obrambenog sustava, tzv. Liburniskog limesa,kojemu je polazna točka bila Tarsatika, grad-utvrda, na mjestu današnjeg riječkog Starog grada. Godine 1223. hrvatsko-ugarski kralj Andrija ll. darovao ju je knezovima Krčkim (kasnije Frankopanima).

Trsatska Gradina 039

Trsatska gradina je svjedok bogate prošlosti grada s obje strane Rječine. Njena povijest seže još u prethistoriju od  vremena Rimljana, pa preko ilirskog plemena Japoda,te mnogobrojnih vlasnika,koji su svaki na svoj način,ostavili svoj trag u ovoj prelijepoj fortifikaciji. Izgled i namjenu Gradine stvarali su vjekovima Frankopani, Habsburgobci, bakarski kapetani te na kraju grof Laval Nugent.

Trsatska Gradina 005

Trsatska je gradina jedna od najstarijih fortifikacija u Hrvatskom primorju u kojoj su sačuvana obilježja ranosrednjevjekovne gradogradnje. U današnje vrijeme osim što se sa Gradine pruža prekrasan jedinstven pogled na grad i Kvarnerski zaljev, Gradina je postala i mjesto brojnih likovnih izložbi, koncerata, kazališnih predstava i zabavnih programa, te povijesni muzej koji posjećuju mnogobrojni izletnici i turisti.

Trsatska Gradina 002

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content