Tvrđava “Nehaj”

Nov 24, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Senj je jedan od najznačajnijih gradova u hrvatskoj povijesti. Kroz svoju povijest taj je primorski gradić bio najveća urbana anglomeracija na prostoru između Rijeke i Zadra.

To je jedini hrvatski primorski grad izvan Dubrovačke Republike koji nikada nije bio okupiran od Mlečana i Turaka. Zahvaljujući toj činjenici uz njega se veže i poznata poslovica: „Čuvaj se senjske ruke“. Pored svog položaja poznat je i po „slavnoj“ senjskoj buri koja se javlja kao jugoistočnjak pa je zbog nje on uvjerljivo, najhladnije mjesto naše obale.

No ono po čemu većina nas prepoznaje Senj i ono što nas odmah,na prvi pogled asocira na taj hrabri primorski gradić zasigurno je utvrda „Nehaj“. Izgrađena je na brdašcu Nehaj smještena ponad samog grada 1558. godine. Građena je kao važan strateški objekt obrane od Turaka i Mlečana.

DSC04543 DSC04540

Ona predstavlja dio hrvatske i europske baštine te obilježava vrijeme i duh koji je branio i sačuvao Europu i njezin identitet u vremenima prodora Turaka-Osmanlija. Nehajska tvrđava je kockastog oblika, orijentirana je prema svim stranama svijeta. Visoka je 18 i široka 23 metra. Zidovi su debeli od 2 do 3,30m, koji se prema vrhu sužavaju, te završavaju kruništem u kojemu je pet malih kutnih kula. U zidinama se nalazi oko stotinu puškarnica i 11 velikih topovskih otvora, osim toga, tvrđava ima prizemlje s dvorištem i cisternom u kojemu se nalazi ognjište, a uokolo prostorije za vojnike i oružje.

DSC04530 DSC04529

Tvrđava Nehaj danas je mjesto održavanja raznih kulturnih i glazbenih manifestacija, znanstvenih skupova i drugih kulturnih događanja. Vrh tvrđave služi kao vidikovac s kojeg s kojeg se pruža prekrasan pogled na Hrvatsko primorje i otoke Rab, Goli, Prvić, Cres, Krk te na planine Gorskog kotara, te Učku i Velebit.
K.S.O. „Vežica“
Ljudmila Barolin

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content