Učka mitska gora

Apr 2, 2013 od     5 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Ono što je Olimp za Grke, Triglav za Slovence, Koleos Tibetancima i Indijcima to je Učka za Hrvate i Slavene… Dolaskom kršćanstva kod Slavena i Hrvata stara slavenska božanstva su pala u zaborav pa je red da ih se malo i prisjetimo. Na našoj Učki iznad Mošćeničke Drage nalazi se brdo Perun na kojem se nalazi napušteno selo Trebišće. Perun je za Slavene sveta gora gdje je obitavao bog Gromovnik kojeg su zvali Perun.

Perun je živio na vrhu svetog drveta, dok je u vodi i korijenima drveta živio drugi bog Veles. Peruna se prikazuje kao boga munje i groma koji dijeli pravdu, čuva mir i sreću ljudi, dok je Veles bio bog stoke, zemlje, vode i mrtvih. Između njih je bila božica Makoš radi koje su ratovali tako da je Božica pola godine bila žena jednome, a pola godine drugome, budući da jedan drugoga nisu mogli ubiti kao božanska bića iako su to namjeravali. Bogovi su također vladali po pola godine tako da su se na zemlji izmjenjivali glad i bogatstvo.

Perun je imao sina Jarila koga mu je po rođenju ukrao Veles i odgojio sa svojim kćerima. Kada je odrastao Veles ga je pustio da ode u gornji svijet kako bi našao ženu i tu Jarilo upoznaje Maru kćerku boga Peruna, za koju se je oženio ne znajući da mu je to sestra. Jarila se prikazuje kao mladića punog snage i života, dok se Maru prikazuje kako u ruci drži zlatnu jabuku i munju. Kad saznao da mu je Mara sestra bilo je kasno, te je nakon tog otkrića Jarilo prevario svoju ženu sa drugom ženom, radi čega je od devetoro braće svoje žene bio ubijen, dok mu je Mara raskomadala tijelo. Radi koje žene je Jarilo izgubio glavu se ne zna jer se spominju imena Zora, Danica ili Morana.

Dolaskom kršćanstva na naše prostore naš Jarilo postaje Sv. Juraj, tako da postoji mogućnost da je zmaj kojega ubija svetac ustvari bog Veles.

Poštovani čitatelji vidite da i mi kod nas imamo mitsku planinu Učku koja tako i djeluje rano ujutro kada ju sunce obasja nježnom crvenom bojom ili navečer zlatnožutom i kada stvarno izgleda mitski.

Učka - slika HTZ-a

Slike u ovom članku preuzete su sa internet stranice http://croatia.hr/hr-HR/Naslovna

5 Komentara + Dodajte komentar

  • Nedostaje mi Vaš doživljaj naše Učke , flora ,fauna, stanovnici…Kako se osjećate kad boravite u mitskoj Učki…:? Da li je to poštovanje ,strah, razdraganost ,ljubav prema prirodi i ljepoti, razočaranost … ?

  • JEDVA CEKAM SETANJE PO PRIRODI KAD BUDE MALO MANJE KISE!

  • PENZICI I ONI MALO MLADI, KADA CEMO SE POKUSATI VERATI NA TU MITSKU PLANINU?

  • Mitska Učka….Rijeka….Kvarner….ima ono nešto: NEOPISIVO, NEPROCIJENJIVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Hvala! Ovo zaista nisam znala.

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content