Zahtjev za hitnu promjenu formule za usklađivanje mirovina

May 5, 2021 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) zatražili su u utorak da Vlada hitno izmijeni formulu za usklađivanje mirovina, jer postojeća dovodi do stalnog opadanja prosječnih primanja umirovljenika u odnosu na prosječne plaće.

Dvije umirovljeničke udruge traže da mirovine prate rast radničkog standarda, a u zahtjevu Vladi za izmjenom formule upozoravaju da je prosječna neto plaća isplaćena za veljaču porasla na 7038 kuna, dok je prosječna mirovina iznosila samo 2567 kuna.

To znači da je prosječna mirovina u odnosu na prosječnu plaću pala na udjel od samo 36,48 posto, što je hrvatske mirovine po relativnoj vrijednosti smjestilo na samo europsko dno.

“Takvi podaci su alarmantni i apsolutno zabrinjavajući jer se temeljem zakonom propisanog modela usklađivanja sustavno osiromašuje umirovljenike nepravednom formulom za usklađivanje mirovina, kojom se mirovine povećavaju prema samo 70 posto povoljnijeg indeksa rasta cijena, odnosno plaća”, poručuju MUH i SUH.

Opravdanost umirovljeničkih zahtjeva potvrđuje i posljednje “nevjerojatno nisko usklađivanje mirovina za samo 0,56 posto”, što je najniži rast u posljednjih pet godina i među najnižima u zadnjih nekoliko desetljeća.

Po podacima koje su iznijele udruge, prosječna mirovina je 1999. iznosila 1322 kune, a danas je 2567 kuna, dok je prosječna plaća te iste godine vrijedila 3055 kuna, a danas je 7038 kuna. To znači da su plaće u protekle 22 godine porasle za više od tri puta u odnosu na mirovine.

“Umirovljenici se pitaju – dokle, iako nemaju ništa protiv da se plaće povećavaju jer su i one niske, ali traže da ih mirovine barem prate”, poručili su MUH i SUH i najavili da će nastaviti kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe tražiti prihvatljivija rješenja.

 

 

 

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content