Žuta ludnica

Apr 17, 2013 od     3 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Veliku i opširnu povijest ima “Žuta ludnica”. Tako je nekada zvana zgrada sušačke gimnazije. Ne znam zovu li djeca i danas svoju školu ovako, kako su je zvale brojne međuratne generacije đaka. Za podizanje zgrade Hrvatske gimnazije zaslužan je Izidor Kršnjavi, poznati ministar prosvjete. Teren za gradnju poklonio je tadašnji gradonačelnik Sušaka Bačič. Kršnjavi je projekt naručio od projektanta iz Leipziga specijaliziranih za projekte prosvjetnih ustanova Ludviga i Hulsnera.

DSCN0132

Projekt je iz 1893. godine, a realiziran je do 1896. Sedamnaest godina kasnije zgradi je nadograđen još jedan kat. Tada ona, po poznatom sušačkom graditelju Franji Matkoviću, dobiva današnji izgled.

To je opće poznata historija ove zgrade koja je imala važnu ulogu u povijesti kao nekadašnjeg Sušaka, tako i Rijeke, pa logično kasnije ujedinjenog grada. Pored ovakvih povijesti ima mnogo onih sitnih, malih pričica vezanih uz važnu povijest.

Ali one ipak malo rasvjetljavaju jedno takvo razdoblje.

DSCN0134

3 Komentara + Dodajte komentar

  • Maturirala sam 1965. g. I mi smo ju tako zvali.

  • ja sam je završio 1956 godine

  • maturirala sam 1969.godine a ponosno mogu napisati da su i moje dvije kćeri u istoj gimnaziji maturirale i to 1997. i 2001.godine.

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content