Sočna ljepotica
Mnogima se ovih dana pogled zaustavio na velikim stablima okićenim crvenim kuglicama, i vratio nas u djetinjstvo.
Trešnje. Dolazi ljeto. Tko nije trčao sa ušima ukrašenim trešnjama ili se sladio u tuđim vrtovima? Toj sočnoj ljepotici teško je odoljeti. Danas postoji mnogo vrsta trešanja različitih boja i oblika. Neke su samo ukrasna stabla u gradovima. U našem kraju najpoznatija je lovranska črišnja možda najveća, najljepša i najsočinija na svijetu.
Trešnje spadaju među najljekovitije voće, pa se u tu svrhu koriste svi djelovi trešnje. Već odavno znamo da se od njih rade marmelade, kolači, kompoti i slično. Ove godine možemo probati nešto novo, a to su ukiseljene trešnje koje se koriste u prehrani kao i ukiseljeno povrće, a isto se i pripremaju. Dobar tek.
Zorica Mladenić, KSO Belveder-Kozala
Nema komentara. Budi prvi!
Ostavite Vaš komentar!
Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.