Art-kino Croatia u lipnju 2015.

Jun 8, 2015 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Pročitajte što vas čeka u Art-kinu Croatia do kraja lipnja ove godine. Sva tri filma su besplatna.

Utorak, 9. lipnja
Ciklus filmova Claudea Chabrola
20:00 CEREMONIJA (La cérémonie), Claude Chabrol, uloge: Isabelle Huppert, Sandrine Bonnaire, Jean-Pierre Cassel; Francuska / Njemačka, 1995., 112 min. – komedija / drama / misterij

Sophie je mlada sluškinja u kući obitelji Lelievre, pripadnika više klase. Iako im se učini pomalo neobičnom sa svojim mušicama, zadovoljni su njezinim radom. Ne znaju da je nepismena, što ona iz srama stalno krije. Druži se jedino s Jeanne koja radi u pošti, a koja se njenoj gazdarici Catherine Lelievre nimalo ne sviđa. Dok je Sophie sramežljiva i povučena, Jeanne je sušta suprotnost.

Festivali i nagrade:
César, Francuska 1996 – Najbolja glumica (Isabelle Huppert) / Los Angeles Film Critics Association Awards 1996 – Najbolji strani film (Chabrol) / Nagrada Lumiere, Francuska 1996 – Najbolja glumica / Filmski festival u Veneciji – Najbolja glumica nagrada Pasinetti i Volpi Cup (Sandrine Bonnaire i Isabelle Huppert);

art kino

Petak, 12. lipnja
17:00 HRVATI NA BOSPORU, režija: Srđan Segarić; Hrvatska, 2011., 54 min. – dokumentarni
Scenarij: Vjeran Kursar, Vesna Miović
Fotografija: Karmelo Kursar
Montaža: Zoltan Wagner
Produkcija: HRT
Distribucija: U suradnji s Hrvatsko turskim društvom Rijeka

Prvi Hrvati u Istanbulu, prijestolnici Osmanskog Carstva, bili su stari Dubrovčani. Oni su tu dolazili kao diplomatski predstavnici Dubrovačke Republike, koja je bila sultanov vazal. U znatnijem broju Dubrovčani se naseljuju u gradu na Bosporu kao trgovci, koje je privukla unosna trgovina s Levantom.
U 19. stoljeću Dubrovačka Republika propada, no tada, usporedo s otvaranjem Osmanskog Carstva svjetskoj ekonomiji, u Istanbul počinju stizati valovi Dalmatinaca u potrazi za poslom. Neki od naših iseljenika ostvaruju zavidne karijere i uspjehe u raznim djelatnostima, poput tiskarstva, duhanske industrije, kartografije, socijalne skrbi, kao i dušebrižništva nad istanbulskim katolicima. Tijekom 20. stoljeća broj Hrvata u Istanbulu počeo je opadati, tako da danas u ovome megapolisu istočnog Sredozemlja živi svega nekoliko hrvatskih obitelji.

art kino

Srijeda, 17. lipnja
ArTVision
U sklopu predstavljanja projekta ArTVision u srijedu, 17. lipnja u 10 ujutro održat će se panel na temu suvremene umjetnosti i medija te se u Medijateci Art-kina predstaviti studentski radovi nastali u sklopu projekta. Navečer će posjetitelje dočekati piće dobrodošlice, a u 20 sati prikazat ćemo tri kratka filma nastala u sklopu projekta. Opčinjen prostorom redatelja Bernardina Modrića film je o likovnom umjetniku Siniši Majkusu. Redatelj Srđan Segarić progovara o Bešumnim kretanjima Helene Klakočar, strip-autorice i multimedijalne umjetnice. Delta – An Affluence of Arts redatelja Marina Lukanovića govori o devet riječkih umjetnika okupljenih u kolektivu Delta 5 koji dijele prostor u zgradi Ivexa.
ArTVision je projekt koji objedinjuje četiri jadranske zemlje – Albaniju, Crnu Goru, Italiju i Hrvatsku, s ciljem unapređenja promocije suvremene umjetnosti zemalja članica i poboljšanja njihove suradnje, kao i umrežavanja umjetnika i kulturnih aktera kroz zajedničke produkcije, izložbe, radionice, predavanja i druge aktivnosti.

Od 9:00 sati ujutro, u Atriju Art-kina, u sklopu Medijateke, na tri tablet uređaja će biti dostupni brojni studentski filmovi nastali u sklopu projekta ArTVision.

raspored:
10:00 Predstavljanje projekta ArTVision
19:00 Piće dobrodošlice u atriju Art-kina
20:00 Projekcije filmova
OPČINJEN PROSTOROM (Enchanted by Space), režija: Bernardin Modrić, produkcija: Istra Film; Hrvatska, 2015., 26 min. – dokumentarni
BEŠUMNA KRETANJA HELENE KLAKOČAR, režija: Srđan Segarić, produkcija: Vedis; Hrvatska, 2014., 26 min – dokumentarni
DELTA – AN AFFLUENCE OF ARTS, režija: Marin Lukanović, produkcija: Filmaktiv; Hrvatska 2015., 26 min. – dokumentarni 21:30 Razgovor s autorima nakon filmske projekcije

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content