Art-kino u siječnju 2015.

Jan 13, 2015 od     2 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

U prvom mjesecu 2015. u Art-kinu možete sudjelovati u programu za umirovljenike “Jutro u kinu”, a očekuje vas i nekoliko besplatnih projekcija. Pozivamo vas da se odazovete i ispunite svoje vrijeme lijepim filmskim ostvarenjima i druženjem s drugim penzićima.

«JUTRO U KINU» – ulaz 10,00 kn (na projekciji će vam biti ponuđeni čaj, kava i keksi)

Četvrtak, 22.1. , 10:00 sati
Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann), režija: Felix Herngren, uloge: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg; Švedska, 2013., 114 min. – avanturistički / komedija
Stručnjak za dinamite, Allan Karlsson, na svoj stoti rođendan pobjegne iz staračkog doma.. Uslijedit će nevjerojatan niz događaja…

art kino

Četvrtak, 22.1. – ulaz slobodan
20:00 Usnuli Pariz (Paris Qui Dort), režija: René Clair, uloge: Henri Rollan, Charles Martinelli, Louis Pré Fils; Francuska, 1924., 35 min. – ZF / uz pratnju benda MARINADA
Jednog jutra u Parizu – sve je mirno. Ništa se ne kreće. Mala grupa prijatelja stiže u Pariz te otkriva da je cijeli Pariz samo njihov… Ludi je znanstvenih svojom nevidljivom zrakom zaustavio cijeli grad.
Srednjometražni znanstveno-fantastični film Renéa Claira iz 1924. godine pogledajte uz pratnju riječkog benda Marinada.

art kino

Četvrtak, 29.1., ulaz slobodan
Factumentarci putuju:
Program Factumentarci putuju donosi dva nova dokumentarna filma.
Factum je vodeća hrvatska nezavisna produkcijska kuća. U 17 godina postojanja producirala je više od 70 dokumentarnih filmova, prikazanih na više od 80 festivala. Factum je osvojio niz međunarodnih nagrada te dvije Nagrade Vladimir Nazor za filmsku umjetnost, koje dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, kao i dva Grand Prixa, četiri nagrade za najbolju produkciju te brojne specijalizirane nagrade na domaćim filmskim festivalima. Factumovi se filmovi tematski mogu podijeliti u nekoliko skupina: filmove o novijoj hrvatskoj povijesti – filmove koji su pobudili kontroverze, oštre kritike i javne sukobe; autobiografske dokumentarce, u čemu je Factum regionalni rodonačelnik; te naposljetku dokumentarce o ljudima koji žive na marginama društva zbog svojeg društvenog, nacionalnog, političkog ili rodnog statusa. I dok srž produkcije ostaje vjerna spomenutim konceptima, Factum nastavlja rasti i prepoznavati nove talente, nove načine pripovijedanja i nove trendove u dokumentarnom stvaralaštvu, sve se više okrećući dugometražnim projektima i međunarodnim koprodukcijama. Posljednjih godina Factumovi su filmovi prikazani na brojnim važnim europskim i međunarodnim festivalima (Doclisboa, DOK Leipzig, DokuFest Prizren, FICC Mexico, IDFA, IFF Rotterdam, Jihlava FF, Oberhausen FF, One World FF, Prix Europa, Roma FF, Sarajevo FF itd.), njegovi filmovi i projekti redovito dobivaju podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, a priznanja stižu i s vodećih europskih i međunarodnih foruma za razvoj projekata.

art kino

20:00 Goli
režija: Tiha K. Gudac; Hrvatska, 2014., 75 min. – dokumentarni / premijera
Dokumentarni film o bolnoj tajni začetoj prije šest desetljeća na ‘otoku slomljenih duša’ i o prošlosti koja se polako pretvara u povijest.
Prije šezdesetak godina jedan je čovjek nestao i nije ga bilo četiri godine. Vratio se kao netko drugi, a sa sobom je donio bolnu tajnu. Na toj tajni o kojoj se šutjelo kasnije je izgradio život svoje obitelji; razgovor o prošlosti bio je zabranjen. Pitanja je počela postavljati tek njegova unuka, ujedno i redateljica ovog filma, koja je još od djetinjstva željela razumjeti zašto djed ima ožiljke po tijelu, no on je preminuo nikome ne ispričavši cijelu priču. Film Goli je istraživanje na ruševinama prošlosti, mozaik nastao od tragova – obiteljskih fotografija i intimnih svjedočanstava grupe bliskih ljudi koje je ujedinilo isto mjesto – politički logor Goli otok poznat i kao otok slomljenih duša i posljedica koje je ostavio na tri generacije. Ujedno, to je fascinantni prikaz trenutka u kojem jedna prošlost konačno može postati povijest i odvažno dokumentarno suprotstavljanje šutnji i strahu.
Festivali i nagrade:
Sarajevo Film Festival 2014. – Srce Sarajeva za najbolji film u dokumentarnoj konkurenciji / Dokufest Prizren 2014. – natjecateljski program Balkan:Dox / Zagreb Film Festival 2014. – posebno priznanje u kategoriji dokumentarnog filma;

art kino

petak, 30.1., ulaz slobodan
Factumentarci putuju:
20:00 Djeca tranzicije, režija: Matija Vukšić; Hrvatska, 2014., 82 min. – dokumentarni
Četiri priče. Četiri sna o sretnom djetinjstvu. U društvu koje to otežava…
Djeca tranzicije film je koji prati odrastanje Davida, Natalije, Lane i Marte. Nakon izvrsnog nastupa pred skautima nogometnog kluba Barcelona, 8-godišnji David, kojeg su mediji prozvali Messijem iz Slavonskog Broda, nestrpljivo očekuje pozivnicu za La Masiju. Oko tog nepostojećeg komada papira izgrađeni su snovi o budućnosti Davida, ali i cijele njegove peteročlane obitelji. Jedanaestogodišnja Natalija dolazi iz skromnog okruženja, ne posjeduje smartphone i druge pomodne stvari pa ju kolege u razredu maltretiraju i primorana je promijeniti školu. Šestogodišnja Lana provodi dane presvlačeći se, šminkajući, plešući i igrajući igrice na mobitelu. Petnaestogodišnjoj Marti tinejdžersko doba ispunjeno vršnjačkim nasiljem u školi i na društvenim mrežama postalo je neizdrživo… Kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost? Ovo je film o okruženju koje stvaramo za zajedničku budućnost.

2 Komentara + Dodajte komentar

  • Hvala Gradu Rijeci i Art kinu što omogućava penzićima da korisno provedu vrijeme. Odlaskom na predstave podržimo dobru ideju.

  • Pozdravljam odluku Art kina o jutarnjim projekcijama.U ove zimske dane neugodno je izlaziti iz kuće u večernjim satima.

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content