Božićni običaji

Dec 21, 2017 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Da li znate od kuda potječu?

     Što radite već početkom mjeseca Prosinca? Počinjete pisati čestitke iako se danas sve češće šalju poruke putem elektroničkih medija koje su za moj ukus hladne u odnosu na čestitku kojoj se divimo zbog njezinih slika. Da li ste znali da je prvu tiskanu čestitku  naručio poduzetnik iz Engleske sir Henry Cole 1843.g. u Londonu, a koju mu je izradio John Callcot Harsley  ručno naslikavši motiv na čestitki na koju je upisao i poruku. Prvu službenu božićnu čestitku je poslala engleska kraljica Viktorija 1840.g.

     Poslije slanja čestitki bacate se na pečenje raznih kolača koje se u doba božića i Nove godine tamani bez mjere. Običaj izrade kolača se veže uz kralja Vaclava (Vjenceslava) kojega naročito štuju Česi kao sveca. Naime prema priči kralj je u 10.st. sa prozora svoje palače vidio jednog promrzlog čovjeka kako prebire po smetlištu tražeći drva za ogrijev, te je naložio stražarima da prate istoga kako bi utvrdili gdje stanuje, nakon čega je kralj Vaclav napunio košaru sa hranom i posjetio tog siromaha u njegovom domu te su se zajedno počastili sa kolačima i hranom koju mu je kralj donio te je tako nastao božićni običaj darivanja kolača i dijeljenja obroka sa bližnjima.

     Dok sve to napravite dolazi Badnjak i kreće se sa kićenjem bora. Prema jednom natpisu u Latviji u gradu Rigi prva jelka se je tu okitila 1510.g. Slijedeći potpuniji zapis je iz 1570.g. iz mjesta Bremen u Njemačkoj gdje je navedeno da se je te godine okitila jelka sa jabukama,orasima,datuljama,perecima i papirnim cvjetićima koji se je izradio za djecu članova Bremenskog  ceha koja su na Božić skupljala slatkiše. Običaj kićenja bora u Hrvatskoj počinje tek 1850.g. gdje se uz bor u kuću donosio na Badnjak i veliki panj koji je gorio na ognjištu.

     Nakon što smo malo osvježili pamćenje o nekim običajima za Božić svim čitateljima i njihovim najbližima želim Sretan i blagoslovljen Božić i Novu 2018.godinu.

 

Za klub Zamet dostavlja Skok Silvio

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content